Русия забрани продажбите на туристически пакети за Турция. Това обяви първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов. Всички чартърни полети за Турция са забранени, редовният въздушен транспорт ще бъде регулиран, добави той.

„Всички продажби на туристически пакети за Турция са спрени ефективно веднага. Чартърните полети за Турция са забранени, с изключение на тези, използвани за връщането на руски туристи оттам”, подчерта Шувалов.

„Допълнителен контрол ще бъде осъществяван на редовните полети между двете страни, за да се гарантират необходимите мерки за сигурност”, добави той.

Руските санкции срещу Турция няма да засегнат договорите, подписани преди 31 декември, 2015 г. и промишлените стоки, отбеляза още Шувалов.

Турските строители ще могат да продължат работата си в Русия до завършването на обектите. За договорите, сключени след 1 януари 2016 г., вече ще е необходимо специално разрешение от правителството.

„Ние не изключваме възможността за използване на турски граждани за строителни проекти, които са в ход в Руската федерация, но това ще се извършва под много строг контрол”, добавил вицепремиерът.

Въвеждането на визов режим с Турция не означава ограничаване на влизането в Русия на турски граждани, посочи още Шувалов.

Вицепремиерът също така изтъкнал, че няма да има недостиг на храни след наложените ограничения с Турция.
„Това предложение (за мерки срещу Турция) не предвижда да наказва руските граждани, руските потребители, а за да накара турската икономика да почувства последствията”, заявил той.