Законите, които биха забранили "пропагандата", която обезсърчава руснаците да имат деца, спечелиха огромно одобрение в първия етап от преминаването им през парламента, съобщава "Ройтерс".

Забраната на съдържание, за което се смята, че насърчава начин на живот без деца, спечели единодушна подкрепа от членовете на долната камара - Думата, на първото от трите задължителни четения.

"Важно е да защитим хората, предимно по-младото поколение, от налагането на идеологията за бездетност в интернет, медиите, филмите и рекламите", заяви говорителят на Думата Вячеслав Володин, отявлен съюзник на президента Владимир Путин.

"Продължаваме да формираме единна правна рамка за защита на децата, семейството и традиционните ценности".

В Русия мислят как да глобяват и за пропаганда на отказа от раждане на деца

В Русия мислят как да глобяват и за пропаганда на отказа от раждане на деца

Част от борбата с либералните ценности и демографската криза

Путин, който описва Русия като бастион на морални ценности, въвлечен в екзистенциална борба с упадъчния Запад, насърчи жените да имат поне три деца, за да осигурят демографското бъдеще на страната.

Въпросът придоби по-голяма спешност за властите, след като официални данни, публикувани миналия месец, показаха, че раждаемостта в Русия е паднала до най-ниското си ниво от четвърт век.

Междувременно смъртността нараства, без да се вижда краят на войната на Москва в Украйна.

Официалната статистика за жертвите е секретна, но съвместен проект на руската служба на BBC и независимата новинарска служба "Медиазона" посочва, че към 10 октомври е потвърдена смъртта на най-малко 72 899 руски войници.

Русия окончателно забрани ЛГБТ пропагандата

Русия окончателно забрани ЛГБТ пропагандата

Руският президент подписа новия закон

Заместник-председателят на Думата Анна Кузнецова заяви по-рано този месец, че законът е част от "стратегията за национална сигурност" на Русия.

Авторите на съдържание, което е в нарушение на закона, ще подлежат на глоби: до 400 000 рубли (4125 долара) за физически лица, два пъти повече за длъжностни лица и до 5 милиона рубли (51 550 долара) за юридически лица.

Володин поясни, че законът не е за криминализиране на жени, които решат да не стават майки.

"Решението дали да има деца, или не, е на жената. С кого иска да се консултира за това, отново зависи от нея", написа той в "Телеграм". "Но не трябва да има пропаганда, която оказва натиск върху жената, когато тя вземе решение да има дете".