Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи за задържането на жител на Кримския град Керч, заподозрян в предаване на информация за движението на руска военна техника на украинското разузнаване, информира Руската служба на Би Би Си.

Според разузнавателната служба 45-годишният жител на Крим "по собствена инициатива е установил контакт със служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, по чиито указания е извършил фото- и видеозаписи на движението на военна техника."

Той "изпращал получените данни до чатботове на интернет месинджъри, използвани от украинските разузнавателни служби", се казва в изявление на Центъра за връзки с обществеността на ФСБ (ЦВО).

Срещу мъжа е образувано дело за "Държавна измяна под формата на шпионаж" и той остава в ареста.

От началото на годината в Русия вече са образувани над 80 наказателни дела за "държавна измяна", изчислява изданието "Холод". Според Евгений Смирнов, адвокат на правозащитната група "Първи отдел", в действителност броят на случаите може да е дори по-голям. Според него до края на 2023 г. тази цифра може да достигне 250 наказателни дела.

Той каза още пред Би Би Си, че след началото на войната в Украйна и въвеждането на член за държавна измяна за "преминаване на страната на врага", регионалните отдели на ФСБ са получили възможност сами да инициират и разследват подобни случаи. Тогава в руските региони, както отбелязва той, започнаха да работят "конвейер за производство" на наказателни дела за "държавна измяна".

ФСБ осуети саботаж на жп линията в Крим

ФСБ осуети саботаж на жп линията в Крим

Саботажът е имал за цел да наруши военния транспорт на полуострова