Русия е заделила 9.88 милиарда рубли за глобалната навигационна система Glonass през 2007 година, съобщи руската космическа агенция, цитирана от РИА Новости.

Glonass е руският вариант на американската GPS-система, създадена едновременно за военни и мирни цели и позволяваща на ползвателите да определят в реално време местонахождението си.

За агенцията през 2007 година са заделени общо 24.4 милиарда рубли, съобщи нейният председател Анатолий Перминов.

Освен това са били предвидени още 1.8 милиарда рубли за операциите по въвеждане в експлоатация на сателитите на системата, през 2008 - 2009 година.

Агенцията планира до края на тази година или началото на следващата да изведе в орбита 18 сателита, а до края на 2009 година да бъдат изведени всички 24 сателита.

Миналата година вицепремиерът Сергей Иванов каза, че от 2007 година властите ще започнат да отменят всички ограничения, касаещи прецизността на системата, което ще позволи прецизна и неограничена употреба на системата с търговски цели. Рестрикциите сега ограничават до 30 метра точността за цивилните ползватели на Glonass.

Първият сателит на системата е изстрелян на 12 октомври 1982 година.

Сега използваните сателити са две разновидности - Glonass и осъвременената му версия Glonass-M, която е с удължен срок на експлоатация от седем години и има допълнителна честота за навигация за цивилните ползватели.

В процес на изграждане е новата версия Glonass-K, която е с нехерметизирана платформа и е съвместима с платформите на предишните модификации. Нейният срок за експлоатация се оценява на 10 - 12 години.

Изпитанията на сателитите Glonass-K са насрочени за тази година.