Доживотната присъда за Ратко Младич, бивш командир на босненската сръбска армия, продължава политизираната и пристрастна линия на Международния наказателен трибунал в Хага за военните престъпления в бивша Югославия. Това обяви говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова, цитирана от руските медии.

"Ние отново трябва да заявим, че осъдителната присъда, постановена от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия срещу Младич, е продължение на политизираната и пристрастна линия, която от самото начало доминираше работата на хагския трибунал", посочи руският дипломат.

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството
Обновена

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за престъпленията в бивша Югославия

Изкуственото, едностранното и антисръбското тълкуване от страна на трибунала на трагичните събития от 1990-те години в бивша Югославия "подкопава възстановяването на взаимното доверие в региона на Балканите", подчерта Захарова.

"Трибуналът е далеч от общоприетите стандарти за гарантиране на условията на съдебните процедури и основните права на живот, здравеопазване и медицинска помощ", отбеляза тя.

Захарова припомни, че през май 2017 г. хагският трибунал е отхвърлил искането да позволи на Младич медицинско лечение в Русия въпреки гаранциите на Москва.

Ратко Младич е "национален герой" за сърбите

Ратко Младич е "национален герой" за сърбите

Не признават Хагския трибунал

Вчера Трибуналът на ООН в Хага осъди Младич на доживотен затвор, като го призна за виновен по 10 от общо 11 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на въоръжения конфликт в Босна и Херцеговина в периода между 1992 и 1995 г.

Докато Западът обяви Младич за военен престъпник, много хора в Сърбия и босненската Република Сръбска смятат, че той е национален герой.