Буферната зона на границата с Украйна е от решаващо значение за Русия, за да се защити от обстрели от украинската армия и нейната ширина ще зависи от това какъв тип оръжия ще бъдат доставени на Киев. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Очевидно е, че трябва да създадем буферна зона за в бъдеще, за да гарантираме, че нищо не лети. Нейният размер може да се гадае, но трябва да е достатъчен. Ако украинците искат да получат средства за нападение на далечни разстояния, като като крилати и балистични ракети, тогава тази буферна зона трябва да се простира чак до Полша", подчерта той.

На 13 юни руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл може да обмисли създаването на буферна зона на територията на Украйна, ако бомбардировките срещу руски области продължат. За пореден път Путин спомена темата на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум на 16 юни. Тогава той отбеляза, че Русия ще обмисли създаването на "буферна зона" на украинска територия, ако атаките от тяхна страна продължат.

Русия иска буферна зона в Украйна

Русия иска буферна зона в Украйна

Която да е достатъчно голяма, за да спре оръжия, произведени в чужбина