Руската армия започва мащабни учения в Северен Казказ и на територията на обявилите независимост републики Абхазия и Южна Осетия.

В учението „Кавказ - 2009" ще участват 8 500 войници и офицери, 200 танка, 250 артилерийски оръжия.

Тренировките включват опита и от войната с Грузия, обяви руското министрество.

Руските военни маневри следват ученията на НАТО, които се проведоха в Грузия въпреки протестите на Москва.

Северно кавказкият военен окръг проведе подобни маневри миналото лято, малко преди началото на конфликта в Южна Осетия. Като официална цел на учението е назована проверката за готовността и мобилизацията.

В последните месеци мисията от наблюдатели на ООН в Абхазия и Южна Осетия беше принудена да прекрати работата си след провала на преговорите за продължение на мандата.
Русия наложи вето в ООН с искането мандатът на наблюдателите да е съобразен със статута на независими държави. Това остава неприемливо за останалите държави, които разглеждат все още Южна Осетия и Абхазия за част от Грузия.

Единствената мисия в зоната на конфликта към момента остават наблюдателите на Европейския съюз, предвидени от споразумението за прекратяване на огъюн от август 2008 година. Европейските наблюдатели обаче действат само на неоспорвана територия на Грузия.

След края на войната Русия разположи в Абхазия и Южна Осетия значителни военни сили. Техният статут се основата на двустранните споразумения, сключени след като Русия призна независимостта на сепаратистките републики.

Военните планират маневрите да продължат до 6 март - което съвпада с визитата на американския президент Барак Обама.

Военните сили на сепаратистките републики също ще вземат участие в ученията.