Русия обмисля да ореже военните разходи, след като ниските цени на петрола и кризата около коронавируса свиха икономиката ѝ. Това показва документ, публикуван от финансовото министерство, съобщава "Ройтерс".

Министерството предлага правителството да намали държавните разходи за армията с 5% между 2021 и 2023 г. Предложението включва и съкращения на бюджета с 10% за други видове разходи, но изключва съдебната система, обслужването на руския дълг и заплати за държавни служители.

Русия, която показа военния си мускул с анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. и с намесата в сирийския конфликт, отпадна от списъка на петте страни с най-големи военни разходи през 2018 г., след като разходите ѝ паднаха с 3,5%.

Миналата година тя се завърна като четвъртата по големина на военните разходи в света, като ги увеличи с 4,5% до 65,1 млрд. долара според Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Тази сума съответства на 3,9% от нейния брутен вътрешен продукт.

Президентът Владимир Путин призова за по-добър жизнен стандарт и инвестиции в здравеопазването и образованието. Някои държавни служители призовават за по-ниски военни разходи, за да се освободят средства за подобни инициативи.

Военните разходи се увеличиха при Путин, но Кремъл заяви през 2018 г., че Русия ще намали бюджета си за отбрана до по-малко от 3% от БВП през следващите пет години.

Точните данни за военните разходи се смятат за държавна тайна в Русия, но през 2018 г. министерството на отбраната заяви, че 20 трлн. рубли (282 млрд. долара) са били предвидени за изграждането на военна инфраструктура по нова програма за въоръжаване за 2018-2027.

Световната банка очаква руската икономика да се свие с 6% тази година.