Русия подсилва авиационната инфраструктура в Арктика и допълнително ще засили своята противовъздушна отбрана (ПВО) там. Това обяви командирът на Северния руски флот вицеадмирал Николай Евменов, цитиран от "Франс прес".

При управлението на президента Владимир Путин Русия засили опитите си да разшири военното си присъствие в Арктика, която се превърна в театър за конкурентни териториални претенции за морското дъно в района, където се смята, че има богати залежи на минерали, нефт и газ.

"Всеки остров в Арктика, където има бази на Северния флот, се обзавежда с летища за всички сезони, които ще могат да приемат различни видове самолети, включително тежки транспортни самолети и изтребители", подчерта вицеадмирал Евменов.

"Ние създаваме система за наблюдение на ситуацията над и под водата в Северния проход и за пълното контролиране на цялото въздушно пространство в нашата зона на отговорност в Арктика", допълва руският военачалник.

Системите за ПВО в Арктика също ще бъдат подсилени след разполагането на първия противовъздушен полк в архипелага Нова Земя през 2015 г., допълни Николай Евменов и увери: "Силите на противовъздушната отбрана само ще продължат да се подобряват и нарастват."

Русия значително засили военното си присъствие в Арктика през последните 5 години, редовно провеждайки учения и изграждайки силно автономни бази за своите войски. Общо 100 военни инфраструктурни обекта ще бъдат завършени тази година в Арктика.

"Всяка арктическа база на Северния флот може да функционира автономно без презареждане със запаси подобно на орбитална космическа станция в продължение на година, до година и половина", похвали се началникът на Северния флот.