Русия ще застане зад ядрената сделка и ще развие по-тесни връзки с Иран, ако Тръмп се оттегли от споразумението на 12 май, съобщава "Ройтерс".

Владимир Йермаков, генерален директор на отдела за неразпространение на оръжия и контрол на въоръженията в руското външно министерство коментира, че оттеглянето на САЩ не означава непременно край на чдрената сделка.

"Може би ще бъде по-лесно за нас от икономическа гледна точка, защото няма да имаме ограничения за икономическо сътрудничество с Иран. Ще развием двустранни отношения във всички области - енергетиката, транспорта, високите технологии, медицина", обясни той.

"Ако Съединените щати развалят международно споразумение, подкрепено от резолюции на Съвета за сигурност на ООН, то САЩ ще трябва да понасят последствията. Нито Иран, Китай, Русия или европейските държави трябва да губят", допълни Йермаков.

Русия ще продължи да изпълнява задълженията си по споразумението, ако е в състояние и ако продължаването на споразумението е в интерес на Русия. Поддържането на сделката е в най-голям интерес за международната сигурност, добави той.

ООН настоява Тръмп да не напуска ядрената сделка с Иран

ООН настоява Тръмп да не напуска ядрената сделка с Иран

Гутериш коментира, че съществува реален риск от война, ако споразумението не бъде запазено

Няма причина и Иран да се оттегля от сделката и е в силна позиция, защото напълно изпълни задълженията си, обясни Йермаков на конференция в Женева за неразпространение на ядреното оръжие. "Не е в интерес на никого, Иран да се върне към подобно развитие на ядрената си програма, за което всички държави ще бъдат загрижени, но Иран има пълното право да развива мирна атомна енергия."

Всъщност, САЩ теоретично би трябвало да бъдат санкционирани за нарушаване на международно споразумение, но това няма да се случи, защото имат право на вето в ООН. По-голямата част от държавите от ООН, присъстващи на конференцията в Женева подкрепят съвместна руско-китайска декларация, в защита на ядреното споразумение.

Практически всички държави подкрепиха декларацията, но САЩ упражняват натиск върху своите европейски съюзници от НАТО, за да ги убедят да не дават подкрепата си, допълни Йермаков. "Това беше голяма изненада за нас, защото това, което ние вложихме в съвместното ни становище е напълно съобразено с националните им позиции, няма нито една дума, която по никакъв начин не противоречи на националните им позиции."

"Обяснихме това на нашите европейски партньори и беше много трудно за тях, те бяха под огромен натиск", коментира той.

Иран също напуска ядрената сделка, ако САЩ я изоставят

Иран също напуска ядрената сделка, ако САЩ я изоставят

Възелът около историческото споразумение се затяга