Руската компания "Транснефт" съобщи за опит за обстрел на петролна помпена станция, през която минава петролопроводът "Дружба", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Петролната помпена станция се намира в Новозибковския район на Брянска област, като се твърди, че опитът за обстрел се е случил вечерта на 31 януари.

От компанията съобщиха, че петролопроводът работи нормално, в резултат на обстрела няма пострадали.

"Снощи (31 януари) беше направен опит за обстрел на нефтена помпена станция Новозибков. Станцията се използва при пикови натоварвания на нефтопровода "Дружба". Последният път, когато тази помпена станция беше включена за няколко часа е бил през миналата година", каза Игор Демин от "Транснефт".

По-рано "Телеграм" каналът Mash писа за удара върху нефтопровода "Дружба", който уж е довел до 20-метров кратер.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че в резултат на удара е прекъснато електрозахранването в две населени места, но в нощта на 1 февруари то е възстановено.

Град Новозибков се намира близо до границата на Русия с Беларус и малко по-далече от границата й с Украйна. След началото на руското нахлуване в Украйна периодично се съобщава за удари по крайграничните райони на Русия - Брянска, Курска и Белгородска области, като Украйна никога не е потвърждавала атаки срещу обекти, намиращи се в Русия.

Затягат контрола в граничещите с Украйна руски региони

Затягат контрола в граничещите с Украйна руски региони

Предвиждат се проверки на превозните средства за експлозиви и оръжия