Руските информационни агенции съобщават за смъртта на актрисата Полина Менших в резултат на удар, нанесен от украинските въоръжени сили край село Кумачово в Донецка област. Това се случи в неделя, 19 ноември, но официална информация за обстоятелствата около инцидента започна да се появява едва сега информира Руската служба на Би Би Си.

"С голяма болка ви съобщаваме, че Полина Менших, известна като режисьор на една от версиите на "Последното изпитание" ("Леге Артис"), загина... на представление в Донбас в резултат на обстрел", цитира РИА Новости съобщение от театрално студио "Портал", където е работила актрисата.

Според руски телеграм канали Менших е дошла на окупираната територия на Украйна, за да "покаже на войниците новата си страхотна продукция", насрочена за празнуването на Деня на руските ракетни войски и артилерия.

Както съобщава ТАСС, позовавайки се на източници в руските оперативни служби, украинските въоръжени сили са нанесли удар от позициите си, разположени в района на Елизаветовка, с помощта на реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Според украинските военни при удара са загинали 25 руски военнослужещи, които са се събрали на празнична вечер, по време на която са им връчени военни награди. Според същата информация най-малко 100 руски военни са били ранени.

Неофициално украинската армия нарече този обстрел "удар на възмездието" за руска ракетна атака срещу 128-ма отделна планинска щурмова бригада на украинските въоръжени сили по време на церемонията по награждаването на 3 ноември. Тогава бяха убити 19 украински войници.

В същото време руските медии не съобщават нищо за смъртта на военнослужещи, като говорят само за починалата актриса. Украинската страна не споменава актрисата в съобщенията си, но очевидно става дума за едно и също събитие.

Както заяви командирът на отряда за въздушно разузнаване "Мадярски птици" на 59-та бригада на украинските въоръжени сили Робърт Бровди, украинските войски са атакували 810-а руска морска бригада на 19 ноември, когато нейните военнослужещи са били наградени с медали като част от честването на Ден на руските ракетни войски и артилерия.

"810, изпитваш болка, знаем го със сигурност. Това беше направено за нашите момчета. За Закарпатската отделна планинска щурмова бригада. Обърнете голямо внимание на некролозите, особено в групите [в социалните медии] от окупирания Крим. И около главната [военна] болница "Бурденко" (в Москва)", написа той на страницата си във Facebook.

Според руски военни телеграм канали това е станало на концертна площадка край село Кумачово, Старобешевски район, разположено на 30 км от Донецк.

Предвид боевете Би Би Си не може да потвърди незабавно тези съобщения.

Официално Киев все още не е коментирал съобщенията за удар по 810-та бригада на руската морска пехота.

В доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна за неделя само лаконично се съобщава, че през деня Силите на отбраната са нанесли два удара по райони, където е съсредоточен личен състав на противника. "Подразделенията на ракетните войски удариха два района, където бяха съсредоточени личен състав, въоръжение и военна техника, както и три склада с боеприпаси на противника", се казва в доклада.

ISW: Лошото време не спира боевете на фронта в Украйна

ISW: Лошото време не спира боевете на фронта в Украйна

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW)