"Сбербанк застраховка живот" предлага на любителите на популярната игра Pokemon Go специален застрахователен продукт, чието действие се разпространява по време на играта, съобщи ТАСС. 

Ако при улов на покемони сте изключително увлечен от играта и получите травма, застрахователната компания ще ви изплати компенсация, се казва в прес-релийза на Сбербанка на Русия.

Полиците ще бъдат безплатни за всички играещи Pokemon Go. Всички, които искат да активират застраховката, трябва да отидат на сайта http://sberbankgo.ru/ и да въведат идентифицираща информация, в това число и никнейма в играта", се казва в съобщението.

Заявката за застраховка може да стане на сайта още в понеделник, 18 юли. Застрахователният сертификат ще пристигне до дни на електронната поща.

Първият заместник председател на Съвета на Федерациите по отбрана и безопасност Франц Клинцевич в интервю на вестник "Известия" съобщи, че руските законодатели имат намерение да въведат ограничения за играещите Pokemon Go, за да "защитят обществото от необратимите негативни последствия".

В частност, той предложи да се изключи от зоната на действие на играта религиозните учреждения, затвора, болниците, другите обекти от социално значение, а така също и местата на погребения и паметници.

Последните, по неговото мнение, са свещени за мнозина и експерименти с тях не бива.

В Съвета по правата на човека са решили да разработят правила за възможните ограничения за изпалзване на игрите на гробищата и на обектите на държавната власт. Представители на Руската православна църква са призовали хората да се въздържат от "лов на покемони" в църквата.

Pokemon Go е масово използвана игра, пусната през 2016 година. Нейната цел е търсене и обучение на покемони. В играта са внедрени елементи на т.нар. "допълнителна реалност, където цифровият и реалният свят се съединяват, доколкото картинката, изобразена на екрана на смартфона се проектира на обекти от реалния свят".

Числото на свалените игри е надвишило 15 млн., а количеството ежедневни ползвания се оценява на 20 млн. Официалното представяне на играта в Русия ще стане в близките дни.