Руският телевизионен канал "Дождь", който беше блокиран през март, когато правителството предприе репресии срещу независими медии след нахлуването в Украйна, започна да излъчва от чужбина.

В 17:00 ч. по Гринуич в понеделник телевизията започна излъчване чрез канала си в YouTube с новинарска програма, водена от Тихон Дзядко, главен редактор и водещ на телевизията.

Дожд преустанови дейността си, след като властите блокираха предаванията ѝ, които съдържаха критични материали за конфликта.

Подобно на няколко други медии, Dozhd реши да се установи в Латвия. Тя заяви, че има лиценз за излъчване в Европейския съюз и че разполага със студия в Амстердам, Париж и Тбилиси, уточнява в. "Гардиън".

"През четирите месеца и половина, в които Дождь не работеше, кървавата и безсмислена война, водена от руските лидери срещу Украйна, продължи и в нея загинаха хора и бяха разрушени животи", се казва в изявлението на телевизията.

"Днес, повече от всякога, руските граждани трябва да имат достъп до независима информация", заяви тя и добави, че конфликтът "унищожава украинските градове и бъдещето на Русия".

Тя заяви, че постепенно ще увеличи дейността си и ще излъчва чрез социалните медии и телевизията.

Създадена през 2008 г., телевизия "Дождь" активно отразява опозиционните и протестните движения в Русия. През 2021 г. руските власти я определиха като "чуждестранен агент" - статут, който я постави под тежки административни ограничения и я изложи на риск от големи глоби и забрана.

Руската радиостанция "Ехо Москвы" е изключена от режима на Путин

Руската радиостанция "Ехо Москвы" е изключена от режима на Путин

Заради отразяване на атаката в Украйна