Международни медии виждат в руската стратегия за ядрено възпиране, отговор на опитите на администрацията на Доналд Тръмп да постигне военно превъзходство над Русия, включително в областта на космическите оръжия. Някои журналисти смятат, че по този начин руските власти биха могли да изпратят сигнал до администрацията на Тръмп за необходимостта от удължаване на договора "Нов СТАРТ", пише ТАСС. 

САЩ

"Асошиейтед прес": "Руският президент Владимир Путин формулира руска политика за ядрено възпиране, която му позволява да използва ядрено оръжие в отговор на удар с неядрено оръжие, насочен към стратегически важна правителствена или военна инфраструктура. Този документ включва списък на атаки с неядрени оръжия. Възможните причини за реакция на Русия, използваща ядрено оръжие, целят да послужат като предупреждение за САЩ.

Новата разширена формулировка отразява загрижеността на Русия за развитието на обещаващи оръжейни системи, които биха могли да дадат възможност на Вашингтон да нанесе удари по ключови военни съоръжения и правителствени центрове, без да използва ядрено оръжие ...

Документът потвърждава, че Русия може да използва ядрено оръжие в отговор на ядрен удар или агресия, използвайки конвенционални оръжия, които заплашват самото съществуване на държавата. В нея са описани ситуации, които биха могли да доведат до използването на ядрени сили."

Канада

CTV: "Споменаването в този документ за възможността за ядрено отмъщение на Русия, дори и да бъде нападната без ядрено оръжие, беше предупредителен сигнал за САЩ. Новите разширени формулировки отразяват опасението на Русия, че американците разработват обещаващи оръжия, които биха могли да позволят на Вашингтон да унищожи ключови военни и държавни съоръжения без използването на ядрени сили.

Документът описва подробно ситуациите, при които е възможно използването на ядрено оръжие. По-специално при използването на атомни или други оръжия за масово унищожение срещу Русия и нейните съюзници, както и при използване на конвенционални оръжия, които биха застрашили самото съществуване на държавата.

Освен това в документа се казва, че Русия може да използва ядрените си арсенали, ако получи "достоверна информация" за изстрелването на балистични ракети, насочени към нейната територия или територията на нейни съюзници ".

"Глобал енд Мейл": "Документът отразява дългогодишната загриженост на Москва за военните планове на САЩ. Натрупването на конвенционални оръжия в близост до границите на Русия, разполагането на противобалистични ракети и космически оръжия са сред потенциалните заплахи, идентифицирани в документа. Руско-американските отношения са в най-лошото си състояние след края на Студената война и във връзка с кризата в Украйна, обвиненията срещу Русия за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и други различия в мненията.

На фона на продължаващото напрежение, Кремъл многократно е изразявал безпокойство относно разполагането на американски войски и техните съюзници в балтийските страни и ученията на НАТО в близост до руските граници. Руските чиновници смятат програмата за противоракетна отбрана на САЩ и американските планове да пуснат в орбита оръжие за основна заплаха и твърдят, че тези нови възможности могат да позволят на Вашингтон да нанесе безнаказано удар върху Русия ... През 2018 г. Путин показа голям брой нови оръжия, които според него ще направят американската противоракетна отбрана безполезна."

Великобритания

"Дейли експрес": "Русия даде ясен сигнал на президента на САЩ Доналд Тръмп, че милитаризацията на космоса е сериозна заплаха за глобалния мир и също предупреди, че си запазва правото да започне и да нанесе ядрен удар, ако прецени, че е в опасност. Във връзка с тази стъпка, която е няколко седмици след като Тръмп обяви създаването на американските космически сили, нов тип американски въоръжени сили - те ще започнат да бият тревога навсякъде, предупреждавайки за опасността от откриване на нов театър на военни действия. Това е много подобно на ситуацията, съществуваща през 80-те години на миналия век, в пика на Студената война."

Мексико

"Ла Йорнада: "Русия си запазва правото да бъде първата, която използва ядрено оръжие в отговор на агресия, дори използвайки срещу нея конвенционални оръжия, ако това представлява заплаха за самото съществуване на държавата, това предупреждава Кремъл с актуализирана версия на своята политика за ядрено възпиране. Русия смята, че ядрените оръжия са изключително за възпиращ ефект, използването им е позволено само като крайна и необходима мярка и затова се предприемат всички необходими усилия за намаляване на ядрената заплаха и предотвратяване на напрежението в междудържавните отношения, водещи до военни конфликти, включително ядрени.

Русия смята, че нейният арсенал от ядрено възпиране служи за неутрализиране на заплахите, които, в зависимост от това как се развива политическата, военната и стратегическата ситуация, могат да причинят агресия срещу нея. Тя изброява шест основни заплахи: изграждането от страна на потенциален противник (не се посочва пряко, но се подразбира, че това са Съединените щати или, което е едно и също - НАТО) на силови струпвания в териториите, съседни на Русия; разполагането в страни, които считат Русия за потенциален противник на балистичните ракети и свръхзвуково оръжие; създаване и разположение в космоса на системи за противоракетна отбрана или ударни системи; появата в която и да е страна на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение, които могат да бъдат използвани срещу Русия и нейните съюзници; неконтролираното разпространение на ядрени оръжия и техните средства за създаване; разполагане на ядрено оръжие на територията на неядрени държави.

Неслучайно документът, подписан от президента Владимир Путин, е публикуван сега, когато новините, идващи от Вашингтон, вдъхват малко оптимизъм относно възможността за по-нататъшен контрол на оръжията или началото на нов етап на разоръжаване, докато Доналд Тръмп е в Белия дом. Предпоставките, предложени от САЩ за сядане на масата за преговори, създават малко вероятна възможност, според високопоставени служители на руското външно министерство, да се постигне споразумение за разширяване на Договора за мерки за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, който изтича на 5 февруари следващата година."

Япония

"Киодо нюз": "Публикуването на документа вероятно е мярка за засилване на бдителността на Русия на фона на разработването на нови американски оръжия, както и на намаленото желание на двете страни да се разоръжат поради прекратяването на Договора за ИНФ и изтичането на Нов СТАРТ. Освен това, той определя като заплаха създаването и разполагането на космически системи за противоракетна отбрана и ударни системи. Русия, без да споменава САЩ, изпрати предупреждение на американците."

"Джиджи": "Може да се предположи, че като публикува първо съдържанието на постановлението, Русия се стреми да демонстрира позицията си в очакване на преговори за удължаване на Нов СТАРТ."

"Никеи": "Публикувайки указа, Русия вероятно възнамеряваше да ограничи САЩ в светлината на нарастващите опасения относно ускорената надпревара с оръжия между Вашингтон и Пекин. Освен това руските власти биха могли да изпратят на администрацията на Тръмп сигнал за подновяване на договора Нов СТАРТ."

Индия

"Индиан експрес": "Документът изглежда е предупредителен сигнал към САЩ. Новата разширена формулировка отразява опасенията на Русия относно разработването на обещаващи оръжия, които биха могли да дадат възможност на Вашингтон да унищожи ключови военни и правителствени съоръжения, без да прибягва до ядрени оръжия."

Турция

"Анадолу": "Русия разглежда ядрените оръжия изключително като възпиращо средство, използването на което е крайна спешна мярка".

"Милиет": "Русия ще използва ядрено оръжие, ако подобен тип оръжие се използва срещу нейни съюзници. В документа, който засяга стратегическото планиране в отбранителната сфера, се казва, че Русия счита ядрените оръжия за възпиращ фактор."

Египет

"Ал-Ахрам": "Президентът Владимир Путин одобри стратегически документ, според който разпространението и разполагането в космоса на антибалистични ракети и нападателни оръжия е една от основните военни заплахи. Документът, обясняващ политиката за ядрено възпиране на Русия е публикуван в момент на напрежение между Русия и САЩ във връзка с противоречия относно бъдещето на договор Нов СТАРТ, последното важно споразумение, определящо правилата за ядрените арсенали на двете страни."

Саудитска Арабия

"Ашарк ал-Авсат": "Русия разполага с ядрен щит, за да отговори на всяка агресия. Съобщението на президента на Руската федерация Владимир Путин в Москва за доктрината за ядрено сдържане е отговор на опитите на администрацията на Доналд Тръмп да постигне военно превъзходство над Русия, включително в областта на космическите оръжия.

Путин предупреди, че Русия може да използва ядрения си потенциал, когато противник използва оръжия за масово унищожение срещу нея или нейните съюзници, както и в случай на неядрена агресия.

Путин също си запази правото да вземе окончателното решение за използването на ядрено оръжие. В същото време, според обявената доктрина, Русия ще поддържа ядрените си сили и съоръжения на минимално ниво, достатъчно за изпълнение на задачите ѝ. Междувременно САЩ при президента Тръмп, се стреми да увеличи и разшири ядрения си потенциал, въпреки огромните разходи, като превръща света в по-малко сигурно място".

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

"Неизбежност на възмездието", глобалната ситуация е доста сложна и заедно ще поддържат мира и стабилността в света