Русия отново е започнала активни щурмови действия по фронтовата линия в Южна Украйна, като сега използва за настъплението си не само подразделенията "Щурм-Z", но и десантчиците от морската пехота, пише УНИАН.

Това заяви говорителят на Оперативното командване "Юг" Наталия Хумунюк. Военните смятат, че укрепилата се на юг руската армия е очаквала пристигането на допълнителни подразделения, затова и по-рано на фронта е имало затишие.

Хуменюк обяснява, че ако преди това Русия е извършвала от 10 до 13 щурмови действия на ден, след това тя е намалила нивото на атаките до 1-3 атаки. Сега вражеската активност достига 9 атаки и нагоре.

ISW: Русия трупа войски по целия фронт в Украйна

ISW: Русия трупа войски по целия фронт в Украйна

Кремъл вече провежда редовна ротация на всички бойни части

Има голяма вероятност военното ръководство на Руската федерация да поставя задачата на окупаторите да пробият отбраната на юг. Поради това руските войски са получили подкрепления и са предприели нови атаки, но украинските въоръжени сили устояват.

Припомняме, че преди няколко дни командващият сухопътните войски на украинските въоръжени сили генерал-полковник Александър Сирски предупреди, че в последно време тече подготовка на руските войски за възобновяване на настъпателните действия в северското направление и създават условия за атака срещу Часов Яр, за да възстановят загубената позиция в районите на каскадата от езера източно от Клещеевка и Курдюмовка.