Съобщената концентрация на всички боеспособни сухопътни сили на руската армия в Украйна и продължаващите усилия на Русия за създаване на сили изглежда позволяват на руските сили да извършват рутинни ротации на оперативно ниво в Украйна.

Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) генерал-майор Вадим Скибицки заяви на 11 януари, че руските сили разполагат с 462 000 души личен състав в Украйна и че това представлява целият сухопътен компонент на руската армия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Скибицки заяви, че повечето руски части в Украйна са окомплектовани с между 92 и 95% от предвидената им крайна численост и че размерът на руската групировка в Украйна позволява на руските сили да извършват ротации по целия театър.

Скибицки заяви, че руските сили изтеглят частите, които са на 50 % или по-малко от предвидената им крайна численост, в тиловите райони и ги връщат на фронта след възстановяване и попълване.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви на 11 януари, че руските военни успешно са попълнили руските сили в Украйна чрез продължаващото усилие за криптомобилизация, която е генерирала над 500 000 нови военни през 2023 г.

Преди това ISW наблюдаваше рутинни руски усилия за провеждане на ротации на оперативно ниво от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. до контраофанзивата на Украйна през лятото на 2023 г.

Очевидната руска способност да генерира сили със скорост, равна на руските загуби, вероятно осигурява на руските сили възможност да попълват частите, които руското командване е изтеглило от линията поради деградация, и по-късно да връщат тези попълнени части на фронта.

Руските сили запазват инициативата в цяла Източна Украйна, а липсата на украински контраофанзивни операции вероятно премахва натиска върху оперативното развръщане, който преди това частично ограничаваше способността на руснаците да извършват ротации.

Руските сили обаче не са иззели инициативата на бойното поле в Херсонска област и изглежда, че разграждат частите и формированията, действащи в близост до украинския плацдарм на източния (левия) бряг на река Днепър, без да полагат видими усилия за извършване на ротации на оперативно ниво (въпреки че изглежда, че извършват ротации на тактическо ниво).

От началото на октомври 2023 г. руските сили са извършили няколко прегрупирания по време на локални настъпателни операции в направленията Авдеевка, Бахмут, Лиман и Купянск, което вероятно е осигурило на руските сили време за провеждане на ротациите, описани от Скибицки.

От лятото на 2023 г. ISW не е наблюдавала широко разпространени руски оплаквания от липсата на ротации по целия театър на бойните действия в Украйна.

Способността на Русия да извършва ротации на оперативно ниво вероятно ще позволи на руските сили да поддържат общия темп на локалните си настъпателни операции в Източна Украйна в краткосрочен план, но не е ясно дали руските сили ще могат да извършват ефективни ротации в дългосрочен план или в случай на засилени руски настъпателни усилия или значителна украинска контраофанзивна операция. Руските оперативни ротации по принцип смекчават влошаването на състоянието на атакуващите руски сили, което с течение на времето би могло да доведе до кулминация на руските настъпателни усилия.

Няколко други оперативни фактора са допринасяли за кулминацията на руските настъпателни усилия в Украйна, но ограниченията на наличните човешки ресурси и боеспособни формирования често са били основен фактор.

Руските сили до голяма степен провеждат тежки пехотни нападения в Украйна с щурмови групи, които не изискват непременно голямо количество оборудване или високо ниво на подготовка.

Изглежда, че руският апарат за генериране на сили попълва загубите в Украйна с лошо обучен и относително неефективен в бойно отношение личен състав, който руското командване счита за достатъчен за рутинни атакуващи фронтови нападения.

Тези нападения все още не са довели до повече от незначителни руски успехи в Украйна от началото на октомври 2023 г. и е малко вероятно руските сили да могат да ги продължат безкрайно по начин, който ще позволи на руснаците да превърнат тактическите успехи в оперативно значими резултати.

Успешните руски офанзиви на оперативно ниво в Украйна ще изискват от руското командване да ангажира относително боеспособни и добре екипирани части и формирования за мащабни офанзивни операции и не е ясно дали попълването на запасите чрез тези руски оперативни ротации ще бъде достатъчно за поддържане на бойните способности на тези части.

Следователно въпреки ротациите цялостният боен капацитет на Русия в Украйна може да продължи да се влошава с течение на времето, което ще възпрепятства способността на руската армия да поддържа няколко значителни настъпателни операции едновременно.

Руската армия може също така да понесе загуби, по-големи от способността на Русия да генерира нови сили, ако руското командване реши да засили настъпателните усилия в Украйна, като по този начин ограничи наличната жива сила за попълване на деградиралите части и формирования.

Активизирането на руските настъпателни усилия би ангажирало повече елементи на фронтовата линия и би оказало натиск върху броя на наличните сили, които биха могли да поемат контрола върху зоната на отговорност на деградирало подразделение, докато то се възстановява и подновява.

Не е ясно дали сегашната руска кампания за криптомобилизация, която разчита в голяма степен на набиране на доброволци и принудителна мобилизация на осъдени и мигранти, ще може да осигури увеличения брой личен състав, необходим за провеждане на ротации по време на засилени руски настъпателни усилия.

Украинското разузнаване съобщи, че руските усилия за разширяване на руската отбранително-промишлена база все още не са изпълнили оперативните изисквания в Украйна и че недостигът на боеприпаси ще продължи да кара Русия да се снабдява от чужбина.

Заместник-началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки заяви, че руската отбранително-промишлена база (ОИБ) може да произвежда два милиона снаряда с калибър 122 и 152 мм годишно, което е довело до дефицит от 500 000 снаряда през 2023 г. и вероятно ще доведе до подобен дефицит през 2024 г.

Медведев: Хвърлихме половин милион войници срещу Украйна

Медведев: Хвърлихме половин милион войници срещу Украйна

80 000 са били доброволците

Скибицки заяви, че Русия планира да увеличи производството си на боеприпаси през 2024 г., но не разполага с необходимите компоненти, квалифициран персонал и производствени мощности.

Скибицки отбеляза, че преди това Русия е закупила снаряди от Беларус, Иран и Северна Корея, и прецени, че през 2024 г. и след това Русия вероятно ще се стреми да закупи допълнителни снаряди от чужбина.

На 11 януари украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия ще използва всяка "пауза" или временно споразумение за прекратяване на огъня, за да натрупа безпилотни самолети, артилерия и ракети и да се справи с големия си недостиг на материални средства преди бъдеща агресия срещу Украйна.

Зеленски добави, че в момента Русия преговаря за придобиване на допълнителни ракети и боеприпаси от други държави и отбеляза, че Русия вече е получила повече от един милион снаряда от Северна Корея.

На 11 януари Politico, позовавайки се на доклад на Киевското училище по икономика и Международната работна група по руските санкции "Ермак-Макфол", съобщи, че въпреки западните санкции, между януари и октомври 2023 г. Русия е внесла стоки и компоненти на стойност 8,77 млрд. долара, необходими за производството на ракети, безпилотни самолети, бронирани машини и друго военно оборудване.

В доклада се посочва, че капацитетът на Русия за производство на ракети и безпилотни летателни апарати изглежда се е увеличил през 2023 г. въпреки западните санкции, а Politico заяви, че до края на 2023 г. Русия е увеличила производството си на ракети до 115 на месец.

Кърби: САЩ спряха доставките на оръжие за Украйна

Кърби: САЩ спряха доставките на оръжие за Украйна

Причината е липса на финансиране

В доклада се отбелязва, обаче че санкциите са натоварили веригите за доставки на Русия и са причинили "безпрецедентни загуби" в цялостното производство на военна авиация и оборудване в Русия.

Украински и западни източници вече са съобщавали за схемите на Русия за заобикаляне на санкциите с цел придобиване на чуждестранни компоненти и са отбелязвали, че зависимостта на Русия от чуждестранни компоненти е ограничила вътрешното ѝ производство на самолети, ракети и безпилотни летателни апарати.

Неназован руски производител на безпилотни летателни апарати също така привлече вниманието на руския президент Владимир Путин към факта, че "голям процент" от електрониката, особено от безпилотните летателни апарати, произвеждани в Русия, се нуждаят от чуждестранни компоненти по време на предизборна проява в Далекоизточния федерален окръг на Русия на 11 януари, което накара Путин да признае важността на този въпрос и необходимостта от решаване на проблема с зависимостта на Русия от чуждестранни компоненти.

По-рано ISW оцени, че настоящите резерви и темпове на производство на ракети и дронове в Русия вероятно не позволяват на руските сили да извършват редовни широкомащабни ракетни удари, но вероятно позволяват по-постоянни удари с дронове поради способността на Русия да произвежда дронове с много по-високи темпове (около 1400 дрона Shahed-136/131 между февруари и октомври 2023 г.).

Руското правителство вероятно се опитва да разработи вътрешни заместители на чуждестранните компоненти, за да поддържа и дори да увеличи вътрешното си производство на дронове и ракети въпреки западните санкции.

Ниските температури в Украйна вероятно ограничават операциите по протежение на фронта, но вероятно ще създадат по-благоприятен терен за механизирана маневрена война, когато земята замръзне през следващите седмици. Заместник-командирът на украинска бригада, действаща на Купянското направление, заяви, че руските сили използват по-малко боеприпаси за маневриране на Купянското направление поради студеното време.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви на 11 януари, че руските сили не са изстреляли толкова много безпилотни летателни апарати срещу Украйна през последните две нощи, тъй като ледът може да замрази безпилотните летателни апарати.

Русия намира начин да заобиколи санкциите за технологии на бойното поле

Русия намира начин да заобиколи санкциите за технологии на бойното поле

Санкциите трябва да бъдат прилагани по-добре - включително западните компании да проследяват собствените си продукти

Украински офицер от бригада, действаща край Бахмут, заяви на 10 януари, че през нощта температурата пада до -18 градуса по Целзий (около -1 градус по Фаренхайт), което прави "невъзможно" за персонала да остане на наблюдателните постове повече от няколко часа.

Офицерът съобщава, че интензивността на атаките на руската пехота е намаляла в посока Бахмут вероятно поради ниските температури.

Министерството на отбраната (МО) на Обединеното кралство съобщи, че ниските температури, съчетани с възможността за дълбок сняг, могат да ограничат маневреността, но че замръзналата земя ще подобри "движението в пресечена местност" през януари и през февруари.

ISW продължава да оценява, че руските сили вероятно ще се опитат да поддържат или засилят локални настъпателни операции в цяла Източна Украйна в опит да изземат и запазят инициативата независимо от зимното време и теренните условия.

На 11 януари Латвия и Естония обявиха нови пакети военна помощ за Украйна. Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич заяви, че Латвия ще предостави нов пакет помощ на Украйна, който включва гаубици, 155-милиметрови боеприпаси, противотанкови оръжия, ракети, гранати, високопроходими автомобили, хеликоптери, безпилотни самолети и друго оборудване.

Президентът на Естония Алар Карис заяви, че през 2024-2027 г. Естония ще предостави пакет военна помощ на стойност 1,2 млрд. евро (около 1,32 млрд. долара), което възлиза на 0,25 % от годишния БВП на Естония.

Западът доставя на Украйна системи "Стингър" от войната в Афганистан

Западът доставя на Украйна системи "Стингър" от войната в Афганистан

Нов развой на ситуацията

Украинското министерство на стратегическата промишленост и Естонската асоциация на отбранителната и аерокосмическата промишленост подписаха меморандум за разбирателство, насочен към подпомагане на разработването и производството на безпилотни летателни апарати и системи за електронна война.

Възможно е Русия да създава информационни условия за бъдещи ескалации срещу Латвия, като заплашва да я накаже за затварянето на вероятна база за руско информационно влияние в Латвия. На 11 януари латвийският парламент прие законопроект за прехвърляне на бизнес и културния център "Дом на Москва" в Рига, собственост на руското правителство, във владение на латвийската държава, за да се "гарантира сигурността на Латвия".

Латвийският парламент съобщи, че руското правителство е използвало "Дома на Москва", за да подкрепя руските операции за влияние в Латвия.

Руското посолство в Латвия реагира на прехвърлянето, като заяви, че тази "враждебност" ще доведе до "сериозни последствия".

Руското посолство в Латвия също така обвини латвийското правителство, че системно потиска "рускоговорящите" в Латвия поради неотдавнашния латвийски закон, който изисква руските граждани с разрешение за пребиваване в Латвия да положат изпит по латвийски език.

Руското обвинение вероятно умишлено приравнява всички рускоговорящи в Латвия с руските граждани, пребиваващи в Латвия, в опит да изостри напрежението между местните рускоговорящи и етническите руснаци и латвийците.

Руските официални лица все по-често утвърждават правото на Русия да защитава "сънародниците си в чужбина", които умишлено се определят свободно като етнически руснаци и рускоговорящи и не се ограничават до руски граждани. Възможно е Русия да създава условия, насочени към дестабилизиране на Латвия, като изостря езиковото напрежение и се представя за защитник на руснаците.

Латвия обяви нова помощ за Украйна
Обновена

Латвия обяви нова помощ за Украйна

В Рига се проведе и първата среща на коалицията за разминиране на Украйна

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) за отбранителната индустрия Йохана Бернсел уточни на 11 януари, че държавите членки на Европейския съюз (ЕС) ще могат да произвеждат по един милион снаряда годишно до пролетта на 2024 г., но доставката на снарядите за Украйна ще зависи от отделните държави - членки.

Бернсел заяви, че няма актуална информация за това дали държавите - членки на ЕС, ще доставят обещаните един милион артилерийски снаряда на Украйна до пролетта на 2024 г. На 10 януари комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ЕС ще бъде в състояние да достави на Украйна един милион артилерийски снаряда до пролетта на 2024 г.

На 11 януари Службата на генералния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ (МО) публикува доклад, в който се посочва, че невъзможността за своевременно документиране на някои помощи, предоставени на Украйна, се дължи до голяма степен на ограниченията на МО, но това не предполага, че някоя от материалните помощи е била присвоена.

В доклада се посочва, че Службата за сътрудничество в областта на отбраната на МО - Украйна (ССОУ-Украйна) не е успяла да извърши адекватна инвентаризация на отбранителните продукти в рамките на изискваните от закона 90 дни поради недостиг на работна ръка, липса на протоколи за поддържане на база данни за мониторинг във враждебна среда до декември 2022 г. и липса на вътрешен контрол за валидиране на данните в базата данни.

Председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук обяви на 11 януари, че Върховната рада е оттеглила проектозакона за мобилизация за преразглеждане след обсъждания между украинските законодатели и политическото и военното ръководство.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров заяви, че украинското Министерство на отбраната (МО) е готово да внесе нов вариант на проектозакона, който да отчита различни неуточнени предложения, и подчерта значението на ротациите и отпуските за украинските военнослужещи.

ISW по-рано съобщи за няколко разпоредби, направени във вече върнатия проектозакон, и понастоящем не е ясно какви разпоредби ще бъдат направени в новата версия.

Украински официален представител посочи, че руският Черноморски флот (ЧФ) може да се бори да компенсира загубата на инфраструктурата на базата след разпределянето на военноморските активи далеч от основната база на ЧФ в Севастопол в окупирания Крим.

Командващият украинските военноморски сили вицеадмирал Олексий Нейжпапа заяви пред "Украинска правда" в интервю, публикувано на 11 януари, че руската военноморска база в Новоросийск, Краснодарски край, е по-лоша база от Севастопол поради уязвимостта ѝ към лоши метеорологични условия и липсата на близки летища, големи ремонтни съоръжения или складове за оръжие.

Украйна докладва - минус един команден център в Крим

Украйна докладва - минус един команден център в Крим

Москва съобщава, че всички дронове и ракети са свалени

Нейжпапа отбеляза, че украинските удари са принудили руските сили да намалят използването на Севастопол като основна военноморска база, както неотдавна отбеляза ISW.

Нейжпапа заявява, че украинските удари принуждават руските сили да разпръснат военноморските си средства в пристанищата в Новоросийск и в подкрепяната от Русия сепаратистка Абхазия, както и че руските сили намаляват използването на пристанище Феодосия, Крим.