Руските свещеници трябва да се въздържат от практиката с водосвет на ядрени ракети и други оръжия за масово унищожение, които могат да причинят безброй жертви, според новите насоки, обсъждани от Руската православна църква, съобщава "Ройтерс".

За две десетилетия на власт, президентът Владимир Путин стана близък с православната църква, която също е развила по-тесни връзки с министерството на отбраната.

Руски свещеници отдавна пръскат със светена вода по подводници, балистични ракети, космически ракети "Союз" и други. Но част от това трябва да спре, ако църквата одобри документ, съставен от комисия на православната църква.

"Водосвет на оръжия не е в традицията на Православната църква и не съответства на съдържанието на обреда", се казва в документа на уебсайта на Московската патриаршия.

Освещаването на оръжия, които могат да убият "неопределен брой хора", трябва да бъдат изключени от практиката, се казва в съобщението.

Предложенията ще бъдат обсъдени до 1 юни, а обществеността също трябва да участва в дебата, съобщи московският клон на църквата.

Символ на близките отбранително-църковни връзки в Русия е изграждането на собствена катедрала от въоръжените сили във военен тематичен парк извън Москва, една от най-големите православни църкви в света.