Изтребители F/A-18 от американските военноморски сили са излетели от самолетоносача "Роналд Рейгън" и са придружили два руски бомбардировача Ту-95, които са се доближили до кораба в неделя. Това съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на двама служители на Пентагона.

Контактът, който се е случил, докато руските бомбардировачи са прелетели на около 130 км от американския самолетоносач, е бил сметнат за безопасен и професионален, уточняват служителите, като руските самолети са продължили пътя си без инциденти.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" е плавал в Японско море/ Източнокитайско море по време на контакта между американските и руските военни.

Три американски самолетоносача - "Роналд Рейгън", "Теодор Рузвелт" и "Нимиц" - са действали в зоната на операциите на 7-ми флот на американските военноморски сили, които покриват източната част на Индийския океан и западната част на Тихия океан през последните дни.

"Рузвелт" и "Нимиц" са се присъединили към "Рейгън", който е базиран в Япония, в региона през миналата седмица.

Въпреки че американските ВМС не са предоставили каквито и да е подробности за задачите на "Рузвелт" и "Нимиц", присъствието на допълнителни самолетоносачи привлече вниманието в региона.

Допълнителното американско военно присъствие е почти сигурно послание към Северна Корея, но също изпраща сигнал към Русия и Китай, тъй като и двете страни се опитват да засилят присъствието си в региона.

Русия изпрати свои бомбардировачи да прелетят над Корейския полуостров през последните месеци, което е послание към Пекин и Вашингтон, че Москва също има претенции за влияние в Азия.