Германската телевизия ZDF съобщава, че германският външен министър Аналена Бербок е била принудена преждевременно да прекъсне посещението си в Николаев, тъй като руски дрон е започнал да следва нейния кортеж по някое време, съобщават германската телевизия ZDF и вестник Bild.

Кореспондентът на Bild Надя Асвад, която придружава Бербок, съобщава, че конвой от автомобили с ръководителя на германското външно министерство е тръгнал към Черно море, за да посети станция за обезсоляване, разположена на 50 км от фронтовата линия.

"По пътя към гарата руски разузнавателен дрон се приближи до колоната от автомобили. Обикновено появата му е последвана от въздушна атака, пише във Телеграм. — Украинските членове на делегацията имаха аларма на смартфона си и шофьорите започнаха да се опитват да се измъкнат от дрона. Но той летеше зад колоната, преследвайки ги. Накрая те успяха да се откъснат и дронът излетя."

Журналистите на ZDF допълват, че отмяната на визитата е потвърдена от германското външно министерство. На членовете на делегацията, според този медиен репортаж, е било предложено да се прехвърлят в бронирани коли.

След известно време предупреждението за въздушно нападение в Николаев беше отменено. В събота Бърбок беше на посещение в Одеса и беше принуден да прекара вечерта в бомбоубежище, тъй като в града беше обявена въздушна тревога.

ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални
Обновена

ЕС затяга санкциите срещу Русия след смъртта на Навални

Съюзът е напът да приеме своя 13-и санкционен пакет