По време на атаката тази нощ срещу Лвов в Западна Украйна руски безпилотни самолети камикадзе са прелетели над историческия център на града, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

В различни райони на града са се чули експлозии, системите за противовъздушна отбрана са работили, съобщава руската редакция на BBC, която има и кореспонденти на територията там.

Според градските власти в промишлен склад е  започнал пожар, двама души са били спасени изпод развалините, единият от които обаче е тежко ранен. По информация на кмета Андрей Садови е ранен 26-годишен мъж.

Атаката по Лвов се разви около 4 часа сутринта, заедно с въздушна тревога и в други области на Украйна. Това е била най-продължителната атака над Лвов от началото на войната на Русия срещу Украйна, като дронове са летели над града с различни направления.

И тази нощ руски дронове атакуват Украйна

И тази нощ руски дронове атакуват Украйна

Сигнал за тревога е чут в Херсонска, Днепропетровска, Запорожка, Полтавска, Сумска и Харковска области

По данни на военновъздушните сили на Украйна, Русия тази нощ е пуснала дронове от Приморско-Ахтарск в Краснодарския район, на брега на Азовско море. Пускът е станал около 23 ч. на 18 септември, но след сложни маневри едва след 5 часа те са стигнали до Лвов.

Лвов е относително рядко атакуван през войната. Предишни нападения над Лвов се случиха на 6 юли, когато 10 души загинаха в резултат на разрушаването на жилищна сграда и на 15 август, когато нямаше жертви.

Ръководителят на областната администрация на Днепропетровск Сергей Лисак съобщи, че в резултат на нощна атака в Кривой Рог се е запалила многоетажна сграда, но пожарът е бил потушен. Той не уточни за коя сграда става дума. Взривната вълна е повредила и други сгради.

Украйна докладва за свалени 24 дрона и 17 ракети тази нощ

Украйна докладва за свалени 24 дрона и 17 ракети тази нощ

Всички дронове са били насочени към областите Одеса и Николаев