Руски обстрел рани седем души в украинския град Никопол в Днепропетровска област, съобщи регионалният губернатор Сергий Лисак чрез приложението за съобщения Telegram, цитиран от Ройтерс.

Губернаторът написа по-рано, че руските сили са атакували райони около град Никопол с дронове камикадзе и артилерия в сряда вечерта и в четвъртък сутринта. Тези атаки са нанесли щети на инфраструктурата, четири жилищни сгради, газопровод и електропреносна линия, съобщи Лисак.

Никопол е подложен на руски атаки от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. Русия отрича да цели цивилни или цивилна инфраструктура, но хиляди хора са загинали.

Никопол се намира на десния бряг на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ и близкия град Енергодар и Русия твърди, че Украйна често обстрелва района на централата именно от района на този украински град.

Припомняме, че в сряда поставеният от Русия кмет на Енергодар съобщи за украинско нападение с дронове, при което пострадаха осем работници, ремонтиращи електрическата подстанция "Радуга".

Шефът на "Росатом" Алексей Лихачов, генерален директор на Росатом, руската държавна ядрена корпорация, каза, че атаката е първият път, когато работниците на електроцентралата са били умишлено поставени в опасност.

В коментари за руските държавни телевизионни канали Лихачов призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), базираната във Виена ядрена служба на ООН, да направи оценка на случилото се.

"Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси многократно е казвал, че дейността на атомните централи и обслужващите ги градове, животът на хората и особено животът на работниците в атомните електроцентрали са "свещени" елементи на ядрената безопасност. Днес те са демонстративно нарушени", каза Лихачов.

Украйна свали 21 от 22 руски дрона в шест области

Украйна свали 21 от 22 руски дрона в шест области

Един дрон е ударил неуточнен обект, в резултат на което шест хиляди потребители са останали без ток