Португалските власти разглеждат молбите за гражданство от двама "олигарси", единият от които е обект на санкции от страна на САЩ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на португалското правителство.

Португалското министерство на правосъдието заяви, че молбите на двамата мъже за гражданство са "в процес на разглеждане", без да дава подробности, съобщи агенцията.

Вестник Publico вече съобщи, че руският бизнесмен Андрей Рапопорт (чието богатство се оценява от Forbes на 1,2 млрд. долара през 2022 г.) е получил португалско гражданство през декември 2019 г. Други двама - израелският бизнесмен Лев Левиев и руският предприемач Бог Нисанов - очакват решение за предоставяне на португалско гражданство, пише изданието.

САЩ конфискуват два самолета на Абрамович

САЩ конфискуват два самолета на Абрамович

След съдебна заповед заради констатирани нарушения на наложени санкции

Вестник Portugal News цитира Publico, че всички гореспоменати бизнесмени, както и Роман Абрамович, който преди това е получил португалско гражданство, са получили документи от еврейската общност в Порто (Comunidade Israelita do Porto, CIP), потвърждаващи сефарадския им произход. През XV в. сефарадските евреи са прогонени от Португалия и Испания. В тези страни вече има законодателство, което позволява на техните потомци да получат гражданство по опростена процедура.

Нисанов е съосновател на Kiev Square, чиито активи включват агроклъстера Food City, търговския и развлекателен център Evropeisky, гастрономагазина Depo и хотел Ukraina в Москва. Нисанов попадна под санкциите на САЩ в началото на юни. Forbes оценява състоянието му на 1,3 милиарда долара.

Франция и Джърси замразиха активи на Роман Абрамович

Франция и Джърси замразиха активи на Роман Абрамович

Имоти на Абрамович са претърсени от полицията

Лев Левиев е израелски бизнесмен, наричан в медиите "кралят на диамантите". Според Forbes той е собственик на интегрирана компания за диаманти с мини в Южна Африка, както и на контролния пакет акции в Africa Israel Investments, специализирана в недвижими имоти и строителство. През 2018 г. изданието оценява състоянието на Левиев на 1 млрд. долара. Publico нарича бизнесмена партньор на най-богатата жена в Африка, дъщеря на бившия анголски президент Исабел душ Сантуш, а също и "близък" на руския президент Владимир Путин.