Водещият руски опозиционер Алексей Навални публикува убийствен доклад, в който обвинява руския премиер Дмитрий Медведев в корупция, твърдения, които правителството отхвърли като пропаганда, съобщава "Асошиейтед прес".

В доклада Навални твърди, че Медведев е натрупал колекция от пищни имения, яхти и лозя, стопанисвани от компании и благотворителни организации, контролирани от негови сътрудници.

Говорителката на Медведев отхвърли твърденията на Навални като част от предизборната кампания, посочвайки в изявление, че било безсмислено да коментира относно неговите "пропагандни атаки".

Запитан за доклада, говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че нямало какво да добави към изявлението на говорителката на Медведев.

Харизматичният либерален политик Навални, който стана популярен чрез своите разкрития за корупцията по високите етажи на властта в Русия, беше движещата сила зад мащабните опозиционни протести в Москва през 2011 и 2012 г.

Той обяви намерението си да се кандидатира за президент за изборите през 2018 г., въпреки че осъдителна присъда през миналия месец му забранява да участва в надпреварата. Той заклейми присъдата като политически мотивирана и се зарече да я обжалва.

Пак осъдиха руския опозиционер Навални

Пак осъдиха руския опозиционер Навални

Това ще му попречи да влезе в битката за президент

Неговият доклад назовава Иля Йелисеев, заместник-директор на "Газпромбанк", както и няколко други лица, които са дългогодишни приближени на Медведев, като номинални собственици на скъпите недвижими имоти и други активи в Москва, Санкт Петербург и Сочи, както и италианска вила, заобиколена от лозя.

Някои експерти обаче изразиха скептицизъм. Иля Шуманов, заместник-шеф на руския клон на "Трансперънси интернешънъл", отбеляза, че Навални не е успял да предложи неопровержимо доказателство за връзката на Медведев с активите. "Няма доказателства за връзка между тях, въпреки приятелските отношения", коментира той пред "Ехото на Москва".

Навални настоя, че са налице изобилие от доказателства за това, че Медведев е истинският собственик на активите, като разкритикува общественото безразличие към корупцията.

"Опитвам се да правя нещата по начин, по който те трябва да бъдат правени в един нормален свят", коментира Навални, допълвайки: "В Русия ние наблюдаваме една абсурдна ситуация, след като ние публикуваме в интернет, че някой е получил подкупи в размер на 70 млрд. и реакцията на всички е "да, нищо интересно... Това няма да доведе до нищо".