Политик от партията на руския президент Владимир Путин, "Единна Русия" е намерен мъртъв пред дома си, съобщават руски медии, като така се увеличава списъкът на загиналите при неясни обстоятелства фигури от руския елит.

Владимир Егоров, на 46 години, е бил член на управляващата партия "Единна Русия". Не са открити следи от насилствена смърт по тялото му, съобщава руският вестник "Комерсант", позовавайки се на пресслужбата на Следствения комитет за Тюменска област в Русия.

От комитета не могат да разкрият информация за смъртта на Егоров, тъй като "все още извършват аутопсия".

В неофициалния Telegram канал Baza, който има връзки с руските служби за сигурност, пише, че тялото на Егоров е открито в двора на къщата му в сряда.

Тоболската градска Дума публикува некролог на страницата си в социалните мрежи в четвъртък, в който се казва, че Егоров е починал "в резултат на злополука".

Егоров е бил заместник-председател на градската Дума в Тоболск и се отличава с активна подкрепа на участниците във войната в Украйна и семействата на военнослужещите, воюващи там. Той също така е имал активно участие в обществения и политическия живот на града.

Този случай се добавя към списъка с видни фигури от руския елит, които починаха при неизвестни обстоятелства през последните месеци и години, включително някои бизнесмени, свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия.

На 40-годишна възраст на 22 юли почина предприемачът и ръководител на ICS Holding, Антон Черепенников. Вероятна причина за смъртта му е внезапно спиране на сърцето.

В света на киберспортовете Антон Черепенников беше известен с прякора SNEG1. Неговата фирма "Цитадела" разработи специален софтуер за "Роспромнадзор", който позволяваше следене на почти всички потребители на интернет в Русия. Това предостави на властите възможността да подслушват телефонни разговори и да следят активността на хората в интернет. Съгласно закон, приет от Държавната дума на Русия, операторите бяха задължени да използват този софтуер.

Внезапно почина и руски заместник-министър, Пьотр Кучеренко, след като се почуства зле в самолета, завръщайки се от посещение в Куба.

Сред живите не са и високопоставени бизнесмени като Павел Антов, ръководител на енергийна компания, който падна от хотел в Индия, и Анатолий Геращенко, бивш ректор на авиационен институт. Починаха и Равил Маганов, председател на "Лукойл", и Иван Печорин, топ мениджър на развойната корпорация на Далечния изток и Арктика. Смъртта на тези политици и бизнесмени предизвика интерес и въпроси относно обстоятелствата около техните смъртни случаи.

През април месец миналата година бившият вицепрезидент на една от водещите руски финансови институции в Русия, "Газпромбанк", Владислав Аваев бе намерен мъртъв в апартамента си в Москва заедно със съпругата си и дъщеря си - официалната версия гласи "двойно убийство със самоубийство".

Малко преди началото на инвазията в Украйна бившият изпълнителен директор на "Газпром" Александър Тюляков беше намерен обесен в гаража на жилищната си сграда близо до Санкт Петербург.

В края на февруари дни, след като Русия официално нахлу в Украйна, друг руски олигарх - Михаил Уотфорд - беше намерен обесен в гаража на дома си в Съри, Великобритания. 66-годишният руснак, роден в Украйна, е направил милионите си като нефтен и газов магнат след падането на СССР.

Най-сериозно отразена в руските медии, въпреки че тя не поражда толкова много въпроси, бе смъртта на Андрей Круковски, 37-годишният директор на ски курорта "Красная поляна", близо до Сочи, който загина при инцидент при каране на ски. Курортът, който ръководеше, обаче е под егидата на енергетиката - създаден от "Газпром" в рамките на подготовката за организираната през 2014 година от Русия Зимна олимпиада.

Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

Западът разполага с достатъчно икономически, промишлени и военни ресурси, но - трябва да ги предостави на Украйна