Руски съд потвърди присъдата от 12 години затвор за държавна измяна на физика Валерий Голубкин, обвинен в предаване на секретна информация за хиперзвукови технологии на Нидерландия. Това съобщи руска правна асоциация, цитирана от Ройтерс.

Валерий Голубкин, специалист по аеродинамика и топлообмен на летателни апарати в московски институт, беше арестуван през декември 2020 г. и осъден през юни 2023 г. Върховният съд на Русия нареди ново разглеждане на делото през април, след като разгледа жалба на защитата на Голубкин.

Правната група "Първи отдел", специализирана в защита на обвиняеми в случаи на държавна измяна и шпионаж, съобщи, че следователите са установили предаването на секретна информация за хиперзвукови пътнически самолети на Нидерландия. Групата категорично отхвърля тези обвинения.

"Ние със сигурност знаем, че в действията на Голубкин няма престъпление. Той е действал строго според закона," каза адвокат Евгений Смирнов от "Първи отдел".

"Изпращането му в затвора нанася удар не само по съдебната система, но и по научната общност в Русия," добави Смирнов.

Голубкин е един от няколкото руски учени, обвинени в държавна измяна през последните години по подозрение в предаване на чувствителни материали на чужденци. Миналия месец физикът Анатолий Маслов, експерт по хиперзвукови ракети, беше осъден на 14 години затвор.

През месец април Александър Куранов, друг учен в същата област, беше осъден на седем години затвор. Руският вестник "Комерсант" обаче съобщи, че той е присъдата му е била намалена в замяна на това, че е свидетелствал срещу Маслов.

"Очевидно е, че преследването на учени е политическа стъпка от страна на руските власти, с която те се стремят да покажат, че разузнавателните служби по света се опитват да откраднат тайните на руските оръжия", отбеляза Смирнов от "Първи отдел".

Арестуваха ръководителя на руската хиперзвукова лаборатория

Арестуваха ръководителя на руската хиперзвукова лаборатория

Той е задържан по подозрение в държавна измяна