Щурмовият самолет Су-25 на руските въздушно-космически сили е поразил военни и техника на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в пограничния район на Курска област.

Това съобщава ТАСС в неделя сутринта, като цитира изявление на руското министерство на отбраната.

"Екипажите на ударната авиация на самолети Су-25 нанесоха въздушен удар по струпване на жива сила, бронетанкова и автомобилна военна техника на Въоръжените сили на Украйна в пограничния район на Курска област", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че след използването на авиационно оръжие екипажите са извършили противоракетна маневра, освободили и са се върнали на летището за излитане.

Украйна свалила руски Су-30 над Черно море

Украйна свалила руски Су-30 над Черно море

Издирването на екипажа продължава от сряда сутринта

Според докладите на разузнаването всички посочени цели са унищожени.

Припомняме, че Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че части на тази специална служба са свалили руски боен самолет Су-30СМ над Черно море в сряда сутринта.

Руското министерство на отбраната не коментира веднага сваления Су-30СМ.

Телеграм каналът Fighterbomber, който е близък до руските военни кръгове, потвърждава информацията за свалянето, но отбелязва, че видеото, публикувано от украинското Главно разузнавателно управление, не показва удара. Според авторите на канала "в момента няма яснота за причините за аварията" и "издирването на екипажа продължава".

Украйна свалила нов руски Су-25 в Донецка област

Украйна свалила нов руски Су-25 в Донецка област

Самолетът е стрелял по позиции на украински части

Украинската операция в Курска област започна на 6 август. Русия твърди, че е върнала контрола над някои селища.