Руски оптичен кабел под Балтийско море е бил повреден миналия месец само на 28 км от мястото, където скоро след това беше повреден газопровод, свързващ Финландия и Естония. Това съобщи руската държавна компания Ростелеком днес.

Финландската полиция смята, че повредата на газопровода Balticconnector е причинена от китайски контейнеровоз, влачещ котвата си по морското дъно, но не е стигнала до заключението дали това е инцидент или умишлен акт. Сигурността на подводните кабели и тръбопроводи в Балтийско море се превърна в основна грижа на фона на войната в Украйна, особено след взривяването на руските газопроводи "Северен поток" миналата година. Разследващите все още не са установили кой е отговорният.

В изявление Ростелеком не коментира какво е причинило "аварията" с оптичния кабел, който свързва руския балтийски ексклав Калининград с останалата част от страната. Компанията обаче отбеляза близостта на инцидента до повредения газопровод Balticconnector по отношение на география и време.

Кремъл отхвърля заплахи и обвинения за повредата на финландския газопровод

Кремъл отхвърля заплахи и обвинения за повредата на финландския газопровод

Песков също така обвини отново САЩ и съюзниците им за повредите по "Северен поток"

"На 7 октомври 2023 г. в 23:30 (московско време) е регистрирана повреда на оптичния кабел на компанията "Ростелеком" в Балтийско море. Мястото на повредата на кабела се намира на 28 км от участъка на газопровода 'Balticconnector', повреден на 8 октомври", се казва в съобщението.

Финландската полиция, която ръководи разследването на тръбопровода, посочи плаващия под флага на Хонконг контейнеровоз NewNew Polar Bear като основен заподозрян за повредата на газопровода. Наблизо е намерена голяма котва, а следователите смятат, че тръбата е била счупена, когато кораб я е влачил по морското дъно.

Операторът Gasgrid заяви, че тръбопроводът може да бъде извън експлоатация до април или до по-късно. Китай заяви, че е готов да предостави необходимата информация в съответствие с международното право. Два други балтийски телекомуникационни кабела, свързващи Естония с Финландия и Швеция, също бяха повредени на 7 и 8 октомври.

В изявлението си Ростелеком каза, че специализиран кораб е започнал ремонт на оптичния кабел на 5 ноември и се очаква работата да отнеме 10 дни в зависимост от метеорологичните условия. Компанията обяви още, че потребителите не са били засегнати, тъй като данните се предават по наземни маршрути и резервни сателитни канали.

Финландия: Китай сътрудничи в разследването на Balticconnector

Финландия: Китай сътрудничи в разследването на Balticconnector

Започнали са дипломатически дискусии и сътрудничество с китайските власти