Китай сътрудничи във финландското разследване на ролята на плаващия под флага на Хонконг кораб NewNew Polar Bear в повредата на тръбопровода Balticconnector на 8 октомври. Това заяви днес министър-председателят на Финландия Петери Орпо, съобщава "Ройтерс".

Финландската полиция, ръководеща разследването на тръбопровода, посочи контейнеровоза NewNew Polar Bear като основен заподозрян за повредата на газопровода рано на 8 октомври, като обяви, че е твърде рано да се каже дали това е инцидент или умишлен акт.

Голяма котва, за която се смята, че принадлежи на NewNew Polar Bear, бе открита близо до тръбопровода. Според следователите тръбата вероятно е била засегната, докато кораб е влачил котвата по морското дъно.

Финландия разследва само китайския кораб за повредения газопровод

Финландия разследва само китайския кораб за повредения газопровод

Кораб, плаващ под флага на Хонконг, е бил забелязан близо до тръбопровода по време на повредата, съобщи финландското Национално бюро за разследване.

"Започнахме дипломатически дискусии с китайците и също така започнахме сътрудничество с китайските власти. И те обещаха и казаха, че искат да осъществят сътрудничество", каза Петери Орпо пред репортери в Осло.

"Започваме да работим заедно. И мисля, че следващите няколко дни ще покажат как върви. Но сега трябва да бъдем търпеливи. Трябва да получим ясна картина на случилото се, преди да си вадим заключения"

Китай заяви, че е готов да предостави необходимата информация в съответствие с международното право.

Естония разглежда като свързани инциденти прекъсването на кабелите с Финландия и Швеция

Естония разглежда като свързани инциденти прекъсването на кабелите с Финландия и Швеция

Талин разследва инцидентите с кабелите, а Финландия с газопровода