Хитлеристка Германия не е успяла да създаде собствено ядрено оръжие, защото нейните ръководители не са смятали тази задача за приоритетна. Това заяви за РИА Новости съветникът на директора на руския Национален изследователски център "Курчатовский институт" и историк на руската ядрена програма Андрей Гагарински.

"Хитлер никога не е приемал учените, отговарящи за ядрената програма. А и времето, отредено от историята, просто не е било достатъчно", подчерта Гагарински.

По думите му последният "решителен", но оказал се неуспешен експеримент за пускане на германски ядрен реактор е бил извършен от прочутия германски учен, нобеловия лауреат Вернер Хайзенберг "през май 1945 г. вече под грохота на френските танкове".

Освен това, отбелязал историкът, германските ядрени учени не са поискали сериозно финансиране.

"Според собствените думи на Хайзенберг, той не е имал "мъжката смелост" да иска достойни ресурси за решаване на проблема, сравними ако не със стотиците милиони, с които свободно е оперирал ръководителят на проекта "Манхатън" (за създаване на ядрено оръжие в САЩ), то поне със средствата, отпуснати за проекта за ракета ФАУ на Вернер фон Браун", завърши руският учен.

Днес се навършват 70 години от изпитанието на първия съветски ядрен заряд, който поставя началото на създаването на руски ядрен щит. Съветският ядрен проект започва през 1942 г. в отговор на разработването на ядрени оръжия в САЩ. Американците от своя страна започнаха разработването на атомна бомба от страх, че Хитлеристка Германия може да я произведе и по този начин да си осигури победа във Втората световна война.