Властите във Виницка област в Западна Украйна наредиха евакуация рано в събота, като казаха, че инфраструктурен обект е бил ударен при руска атака, предава Ройтерс.

"В момента няма нужда от обща евакуация, с изключение на непосредствената зона около мястото на удара, каза Васил Полишчук, ръководител на администрацията на град Калиновка, според уебсайта на града.

Не се съобщава каква цел е била поразена или какво оръжие е използвано. Регионалният губернатор Сергей Борзов съобщи за удара на неуточнен инфраструктурен обект, термин, който украинските служители понякога използват за обозначаване на съоръжения, участващи в производството на електроенергия или други индустрии.

По-късно  Борзов каза, че след удара на руски безпилотен летателен апарат е започнал силен пожар в "инфраструктурен обект" в в района на Калиновка.

"С цел защита на цивилното население от разпространение на пожара, бързо бяха проведени подготвителни мерки за евакуация. Но след като пожарът е локализиран, няма нужда да се евакуира населението", каза служителят.

През 2017 г. избухнаха военни складове в село Калиновка, Виницка област, в резултат на което се наложи властите да евакуират част от населението.

Междувременно украинската железопътна компания "Укразализница" съобщи, че поради руски обстрел има закъснение на няколко влака, включително Одеса - Ковел, Пшемисл - Киев, Херсон - Лвов, Чернигов - Ивано-Франковск, Суми - Ивано-Франковск, Чоп - Киев, Ворохта - Киев, Одеса - Киев и Киев - Кишинев.

По-ранни доклади казаха, че в района са действали дронове. Безпилотни самолети камикадзе, изстреляни от руската армия от Крим, достигнаха западните и централните райони на Украйна.

Въздушна тревога бе обявена във Виницка, Хмелницка и Черкаска област, съобщения за огън от ПВО идват както от тези области, така и от южните райони на Украйна.

По-рано украинските ВВС съобщиха за "шахеди", летящи към цели в западната и южната част на Одеска област, включително пристанища на река Дунав.

Все още няма информация за каквито и да било последствия от нападението или за свалени дронове.

ISW: Русия и "Вагнер" водят преговори, на фона на украинските успехи на фронта

ISW: Русия и "Вагнер" водят преговори, на фона на украинските успехи на фронта

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна