Руски военни самолети са ударили южните краища на сирийския град Алепо през нощта, забавяйки „последния шанс” за офанзива на бунтовниците срещу силите на президента Башар Асад, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от „Франс прес”.

Екстремистки и бунтовнически групировки започнаха мащабно нападение в неделя в южните краища на разделения град в опит да пробият правителствената обсада на източните квартали, контролирани от опозицията.

Но правителствени бойци, подкрепяни от руски военновъздушни сили изградиха усилена отбрана на югозападните покрайнини.

„Руските набези не спряха цяла нощ по фронтовите линии” там, уточни Реми Абдел Рахман, който е ръководител на Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания.

Това забави офанзивата и позволи на правителствените войски да отвоюват пет от осемте позиции, които бунтовниците завзеха от неделя насам”, добави Рахман.

Той заяви още, че, както ги нарича, опозиционните бойци от „Фронт Фатах ал Шам”, които до съвсем скоро бяха известни като подразделението на „Ал Кайда” в Сирия „Фронт ал Нусра”, и техни присъюзни ислямисти са имали трудности да задържат позициите, които завзеха.

Основната цел на нападението на бунтовниците е да завладеят квартал „Рамуса” в южните покрайнини на Алепо, използван за основен маршрут за достъп за правителствените сили и цивилните, живеещи в контролираните от правителството части на Алепо.

Овладявайки Рамуса, това би едновременно отрязало правителствените сили и би дало на бунтовниците нов достъп до техните обсадени квартали в източната част на Алепо.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права 50 бунтовници и техни присъдружни екстремисти са били убити от началото на операцията в неделя, както и десетки правителствени войници.

Най-малко 30 цивилни са били убити от неделя насам при бомбардировки, извършени от опозицията по контролирани от правителството югозападни квартали в Алепо.

Според сирийски военен източник около 5000 проправителствени бойци, включително ирански сили и мощното ливанско радикално шиитско движение „Хизбула”, взимат участие в битката за Алепо, включително в сражения северно от града.

Изправени срещу тях са хиляди бойци от „Фронт Фатах ал Шам” и присъдружни ислямисти, включително мощната фракция „Ахрар ал Шам”.

Според Сирийския център това е най-мащабното нападение на бунтовнически сили в Алепо от 2012 г., когато за пръв път там избухна насилието и опозиционните бойци овладяха половината от града.