Руски военни подразделения от Амурска област са изпратени на учение в Беларус, където ще трябва да изпълняват учебни задачи на непознати полигони, съобщи ТАСС.

Ешелони с въоръжение и военна техника продължават да преместват войските от Източния военен окръг до територията на Беларус. В рамките на текущите дейности логистичните части завършиха товаренето на железопътни платформи в Амурска област и влаковете се движат по разписание, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Русия и Беларус проверяват силите за реагиране на Съюза. Според заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Александър Фомин, при първия етап - до 9 февруари - се планира преразпределение и създаване на групировки войски. На втория етап - от 10 до 20 февруари - ще се проведат съвместни учения "Съюзническа решимост-2022". Броят на участниците в маневрите не беше обявен.

Русия прехвърля изтребители Су-35С в Беларус

Русия прехвърля изтребители Су-35С в Беларус

Планирано е съвместно учение от 10 до 20 февруари...

От Кремъл обявиха, че те не предвишата постигнатите през 2011 г. във Виена договорености за броя на военните при провеждането на учебни маневри на Стария континент.

На 22 януари руското министерство на отбраната обяви началото на преместването в Беларус за учения на дузина от изтребители Су-35.

На 21 януари Министерството на отбраната на Руската федерация обяви началото на прехвърлянето на маневри в Беларус по железопътен транспорт на два дивизиона системи за противовъздушна отбрана на голям обсег С-400 Триумф. При пристигането си те ще заемат бойно учебно дежурство като част от единната регионална система за противовъздушна отбрана на Русия и Беларус.

По-рано руското министерство на отбраната обяви плановете си да изпрати на ученията дивизион системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие "Панцир-С".

Лукашенко към военните в Беларус: Украйна е непредвидима и може да ни изненада

Лукашенко към военните в Беларус: Украйна е непредвидима и може да ни изненада

Беларуският президент иска затягане на контрола по границата

Руските военни съобщиха и за прехвърлянето в Беларус на части и подразделения от Източния военен окръг със стандартно въоръжение и оборудване.

На фона на руско-белоруските учения на 20 януари Министерството на отбраната на Русия обяви началото на поредица от маневри на бойния флот на Русия с участието на повече от 140 кораба и плавателни съдове и над 10 хиляди моряци.

Припомняме, че от 10 до 15 септември 2021 г. Русия и Беларус проведоха стратегическите учения Запад-2021, в които участваха около 200 000 военнослужещи.