Руски военни са влезли в авиобаза в Нигер, където са дислоцирани американски военни. Това съобщава Reuters позовавайки се на високопоставен представител на Пентагона.

Военните, управляващи западноафриканската държава, поискаха от САЩ в средата на март на среща в Ниамей да изтеглят близо 1000 войници от страната, която до преврата миналата година беше ключов партньор на Вашингтон в Африка. 

Тогава високопоставени американски служители изразиха опасения освен от очакваното пристигане на руски войски и от доклади, че Иран търси суровини в страната, включително уран. Още тогава е било ясно изказано, че американските войски не могат да бъдат паралелно с руските войски в базата.

Високопоставен представител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, казва, че руските войски не се смесват с американските войски, а използват отделен хангар във военновъздушна база 101, която е в непосредствена близост до международното летище в Ниамей, столицата на Нигер.

Reuters пише, че ходът поставя американски и руски войски в непосредствена близост и то в момент, когато военното и дипломатическото съперничество между страните става все по-ожесточено заради конфликта в Украйна.

Белият дом: Изтегляме се от Нигер

Белият дом: Изтегляме се от Нигер

Важно решение за Африка

Освен това ситуацията повдига и въпроси относно съдбата на американските съоръжения в Нигер след изтеглянето на американските войски.

Официален представител на САЩ каза, че властите в Нигер са предупредили Белия дом за разполагането на около 60 руски войници. Броят им обаче не може обаче да бъде потвърден.

"Ситуацията не е най-добрата, но в краткосрочен план е управляема", цитира агенцията служителят на Пентагона.

След преврата миналата година в Нигер американската армия премести част от своите сили от авиобаза 101 в авиобаза 201 в Агадез. Не беше оповестено публично какъв вид американска военна техника е останала в авиобаза 101.

Мали, Буркина Фасо и Нигер обединяват сили в борбата с джихадистите

Мали, Буркина Фасо и Нигер обединяват сили в борбата с джихадистите

Насилието в района на Сахел в Западна Африка се влоши през последните години

Съединените щати и техните съюзници бяха принудени да изтеглят войските си от няколко африкански държави след предимно военни преврати, които доведоха на власт групи, които се стремят да се дистанцират от западните правителства. Американските войски наскоро напуснаха Чад, а френските войски бяха изгонени от Мали и Буркина Фасо.

В същото време Русия се стреми да засили отношенията си с африканските страни, позиционирайки се като приятелска страна, но и първо изпращайки Евгений Пригожин и неговата "частна армия" в Африка тогава, когато все още не беше официално призната връзката на "Вагнер" и официалните руски власти. Мали например се превърна в един от най-близките африкански съюзници на Русия през последните години и ЧВК "Вагнер" разположи войски там със заявката да се бори с бунтовниците джихадисти.

Военен преврат в Нигер в края на юли месец 2023 г. свали от власт президента Мохамед Базум и рязко промени обстановката и позициите на страната. Нигер преустанови всякакво сътрудничество с международната организация на франкофонските нации (OIF) в края на миналата година, а малко след това заедно с Мали и Буркина Фасо, Нигер обяви и незабавно напускане Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

Подобно на своите съседи, ръководени от военни хунти, западноафриканската страна изгражда по-тесни отношения с Москва. Военни инструктори и персонал от руското министерство на отбраната пристигнаха в Нигер, за да обучават армията, освен това стана известно, че Русия се е съгласила да инсталира противовъздушна система в Нигер.

Авиобазата 201 в централен Нигер бе построена от САЩ на цена от над 100 милиона долара. От 2018 г. той се използва за нанасяне на удари по бойци от Ислямска държава и клона на "Ал Кайда" - Джамаат Нусрат ал-Ислам уал-Муслимин (JNIM) с помощта на дронове.

Американски генерал и работна група бе изпратена в Нигер, за да организират извеждането на войниците от страната.

Въпреки че официално не са обявени окончателни решения за бъдещето на американските войски в Нигер, Reuters пише, че планът е те да се върнат в базата на Африканското командване на САЩ в Германия.