Три западноафрикански държави, управлявани от военни хунти, обедняват сили в борбата с джихадистите. Нигер, Мали и Буркина Фасо обявиха новината след преговори в столицата на Нигер Ниамей, съобщава БиБиСи.

Началникът на армията на Нигер Муса Салау Барму обяви, че съвместната операция ще започне възможно най-скоро, без да дава подробности.

Групи, свързани както с Ислямска държава, така и с Ал Кайда, убиха хиляди хора в региона през последната година. Насилието в района на Сахел в Западна Африка се влоши през последните години въпреки обещанията на военните правителства да се справят с продължаващия десетилетие конфликт с джихадистки групи.

През последните месеци Мали, Буркина Фасо и Нигер станаха близки съюзници. Миналият септември те сформираха пакт за взаимна отбрана, известен като Алианса на държавите от Сахел.

И трите страни прекъснаха връзките си с Франция, бившата колониална сила, която години наред имаше силно военно присъствие в региона. Мироопазващата мисия на ООН в Мали също се оттегли от страната. Военните режими засилиха връзките си с Русия, която се намеси, за да запълни празнотата.

40 цивилни са убити от бунтовници, свързани с Ал Кайда, в Буркина Фасо

40 цивилни са убити от бунтовници, свързани с Ал Кайда, в Буркина Фасо

Ал Кайда" и "Ислямска държава" се опитват да поемат контрол над Джибо близо до границата с Мали