Най-малко 40 цивилни бяха убити миналия уикенд от бунтовници, свързани с Ал Кайда, които се опитват да поемат контрола над обсаден град в силно засегнатия северен регион на Буркина Фасо. Това оповести службата за правата на ООН, като обяви атаката за военно престъпление, съобщава "Асошиейтед прес".

Това е един от най-големите сблъсъци през последните години в западноафриканската държава. Голям брой бойци, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава" се опитват да поемат контрол над Джибо близо до границата с Мали.

Градът е разположен на 210 километра от столицата Уагадугу и е под блокада от бунтовници повече от година. В него има затрудненя при осигуряването на основни услуги.

Клон на "Ал Кайда" стои зад атака срещу военна база в Мали

Клон на "Ал Кайда" стои зад атака срещу военна база в Мали

Най-малко 49 цивилни и 15 войници са били убити

При нападението, което беше извършено в неделя, са ранени 42 души и са подпалени три лагера за вътрешно разселени хора, заяви говорителят на Службата за правата на човека на ООН Сейф Маганго. Той обвини за атаката джихадистката "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите", която е свързана с Ал Кайда.

"Умишленото нападение срещу цивилни или лица, които не участват пряко във военните действия, представлява военно престъпление", обяви отделът на ООН, цитирайки доклади от свои служители в страната.

"Асошиейтед прес" не можа да се свърже със свидетели или оцелели в района. Там има чести прекъсвания на интернет и е известно, че военното правителство репресира гражданското общество.

Хунтата в Буркина Фасо заяви, че е осуетила опит за преврат

Хунтата в Буркина Фасо заяви, че е осуетила опит за преврат

Това е вторият опит за преврат в страната от 2022 г. насам.

"Атаките срещу цивилни са непростими и трябва да спрат, а отговорните трябва да бъдат подведени под отговорност след задълбочени, безпристрастни и независими разследвания от властите", гласи изявлението на ООН.

Около половината от територията на Буркина Фасо остава извън контрола на правителството. Страната няма излаз на море и е опустошена от джихадистки атаки. Хиляди са били убити там, а повече от 2 милиона души са разселени. Това застрашава допълнително стабилността на страната, в която миналата година имаше два преврата.

Сахел – конфликти, преврати и миграционни бомби

Сахел – конфликти, преврати и миграционни бомби

В духа на някогашните марксистки традиции и тук Русия действа с програма минимум и програма максимум.