В четвъртък руските части в Курска област извършиха успешна атака, като се врязаха в територията, контролирана от украинската армия. Информацията за това разпространиха първо военни блогъри от двете страни на конфликта, съобщи руската редакция на Би Би Си.

От руска страна за атаката на левия фланг и създаването на сериозна заплаха за украинските части, стоящи северно от зоната на пробива, близо до областния център Коренево, съобщиха по-специално популярните канали в Телеграм "Рибар" и "Двама майори".

От украинска страна тези информации бяха потвърдени от проекта DeepState, който се ползва с репутацията на надежден източник на информация за събитията на фронта и промените в него.

"Изключително ужасен ден днес в района на Новоивановка: артилеристите и безпилотните самолети трябваше да влязат в бой.

Русия преброи над 51 убити цивилни от началото на украинската офанзива в Курск
Обновена

Русия преброи над 51 убити цивилни от началото на украинската офанзива в Курск

Украйна отрече да атакува цивилни

Сега врагът се опитва да се закрепи в района на Новоивановка и Зелени Шлях. Тактическата ситуация за съседните части на север е изключително ненадеждна", написаха вечерта авторите на канала DeepState+ Telegram.

Руският телеграмен канал "Двама майори" (позовавайки се на друг военен телеграмен канал) съобщи в четвъртък вечерта, че частите на 155-а бригада морска пехота са преминали в настъпление.

Зеленски е бил съветван от Залужни и други генерали да не напада Курск

Зеленски е бил съветван от Залужни и други генерали да не напада Курск

Politico публикува статия, чиято информация противоречи на оригиналното твърдение че идеята е била на Александър Сирски

"Те атакуват в посока Любимовка и Зелени Шлях, което поставя под атака, наред с другото, украинския издатък Олговка-Кременьой", пише "Двама майори".

Олговка и Кременое се намират на север, близо до областния център Коренево.

"На Курското направление руските войски проведоха контранастъпление в Кореневския район от посока Олговка към Зелени Шлях, освобождавайки значителна част от окупираната територия", пише във вечерния бюлетин на друг руски военен телеграфен канал - "Рибар".

Украинската офанзива в Курск провалила руското настъпление по границата

Украинската офанзива в Курск провалила руското настъпление по границата

Зеленски заяви, че Москва възнамерява да концентрира между 60 000 и 70 000 души личен състав в Курска област

Ако се съди по приблизителната карта, публикувана от DeepState, дълбочината на руския клин достига седем километра.

Авторите на DeepState твърдят, че украинските части в Курска област са затруднени от лоша координация. Това е довело украински танк да бъде поразен от украински дрон.