Украинската енергийната компания "Нафтогаз", която стопанисва украинската инфраструктура за транзит и доставки на природен газ, съобщи, че тази сутрин руската арамия е атакували две подземни газохранилища. Самите съоръжения продължават да работят и специалистите вече са започнали да работят по ликвидация на последиците от атаката.

Сътрудници и служители на компанията не са пострадали при обстрела.

До този момент в рамките на войната и двете страни за избягвали удари по инфраструктурата, която обслужва договора за транзит на природен газ. 

"Нафтогаз" е компанията, която обслужва транзита на руски природен газ през Украйна към Европа. Към момента работещ е само единият маршрут на транзитни доставки, другият бе оперативно спрян още първото лято на войната, 2022 г., заради близост на фронта до съоръженията.

Срокът на договора за транзит на природен газ изтича в края на тази година, а "Нафтогаз" обяви вече, че преговори за продължаването му не се водят. Така че най-вероятно 2025 г. той няма да бъде подновен. 

Припомняме, че преди началото на войната на Русия срещу Украйна през 2014 г. се разрази и енергийна война - за договорите за пренос и доставка.

Междувременно министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че е нанесен "масиран удар" срещу обекти на енергийната инфраструктура в Харковска, Запорожка, Лвовска, Киевска и Одеска области с помощта на дронове и ракети.

В Одеска и Запорожка област е повредено оборудване на високоволтови подстанции. В областите Лвов, Харков и Киев по време на въздушния удар е било изключено оборудване на съоръжения за производство на електроенергия", се казва в съобщението, без да се уточнява подробности за ударените съоръжения.

Информация излезе и от енергийната компания "Центрнерго" - в резултат на руския удар тази нощ е била напълно разрушена Триполската топлоелектрическа централа - най-голямата в Киевска област. В края на март и началото на този месец систематично бе удряна и Змиевската топлоелектрическа централа в Харковска област

В момента в Киевска област е извършено оперативно превключване на мрежата, затова и жителите на областта продължават да имат електричество, а водоподаването също е възобновено.

Равносметката на военновъздушните сили на Украйна от тазнощната атака на руската армия: 82 въздушни цели са летели по украинските области и съоръжения: 

20 крилати ракети Х-101/Х-555 (пуснати от Саратовска области от стратегически бомбардировачи Ту-95МС). 16 са свалени.

6 балистични ракети "Кинжал", тип Х-47М2 ( пуснати от изтребители МиГ-31К от Тамбовска област). Съдейки по съобщението на ВВС те не са били свалени.

12 балистически ракет С-300, пуснати от Белгородска област. Те също не са били свалени.

40 безпилотни летателни апарата "Шахед", от които 39 са свалени. Изтреляни са от Приморско-Ахтарския район и от нос Чауда, Крим.

4 управляеми авиоракети Х-59, пуснати от окупираните части на Запорожка области. Две от тях са били свалени.