Руските служби са задържали сътрудник на украинското военно разузнаване, който е събирал секретни данни за руските въоръжени сили и действията на националната гвардия на Русия.

По данни на ФСБ украинският разузнавач е Роман Сущенко, съобщава агенция Новости.

При провеждане на шпионска акция е задържан кадровия сътрудник на главното управление на военното разузнаване на Украйна полковник Роман Владимирович Сущенко, са потвърдили от ФСБ.

По данни на ведомството задържаният украинец целеносочено е събирал държавни тайни и сведения за действията на руските въоръжени сили и войските на националната гвардия на Русия, като изтичането на информацията зад граница би могла да нанесе сериозен ущърб на държавата.

Образувано е досъдебно производство за шпионаж, води се разследване.

По-рано членът на комитета за обществено наблюдение в Москва Зоя Светова съобщи за задържането на Сущенко, като по нейни данни той се определя като журналист на агенция „Укринформ”.

Украйна потвърди информацията за задържането на своя гражданин, като министърът по информационната политика Юрий Стец заяви, че ведомството му следи ситуацията около журналиста. Украинското външно министерство заяви, че е задействало процедурата до Сущенко да бъде допуснат консул.