Присъствието на "руски специалисти" във Венецуела се ръководи от споразумение за военно-техническо сътрудничество между двете страни, съобщи руското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че експерти от Русия са пристигнали във Венецуела в строго съответствие с конституцията на републиката

Споразумение между страните е подписано през май 2001 г. и е с необходимите процедури за ратификация и в двете държави, съобщава ТАСС. 

Два руски самолета се приземиха в столицата Венецуела в събота с руски официален представител на отбраната и близо 100 военнослужещи. "Ел комерсио" съобщи, че самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военнослужещи и 35 тона товари са пристигнали на 23 март в международното летище Симон Боливар в Каракас.

Камарата на представителите на САЩ гласува единодушно в подкрепа на законопроект, според който американските власти ще се борят срещу влиянието на Русия във Венецуела.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Русия да "прекрати неконструктивното си поведение" с подкрепата за президента на Венецуела Николас Мадуро.

Пристигането на два руски самолета с военнослужещи и товари във Венецуела е първата стъпка към появата на руски военни бази на територията на Боливарската република, коментира Умберто Калдерон Берти, който е представител на лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо в Колумбия.

"Не мислете, че руските самолети са пристигнали само за известно време. Както преди три или четири години, Русия продължава да настоява за военни бази във Венецуела, на първо място бази за подводници", обяснява той.

Според представителя на Гуайдо, интересите на Русия са различни от китайските. "Китай е заинтересован от запазване на търговските отношения и доставката на венецуелски петрол. Интересите на Русия се определят от геополитиката", коментира той.

САЩ ще се бори с Кремъл във Венецуела

САЩ ще се бори с Кремъл във Венецуела

Нова акция на Белия дом