Руските служби за сигурност планират да наложат контрол върху целия трафик на информация в  интернет, съобщи вестник „Комерсант".

Държавната служба за сигурност смята да задължи интернет провайдърите да записват и съхраняват всички съобщения за срок не по-малък от 12 часа.

Предвижда се спецслужбите да имат пряк достъп до данните на провайдърите и да следят телефонните номера, IP-адресите, записите от социалните мрежи, мейлите, локациите на интернет-потребителите.

Доставчиците на интернет трябва да се снабдят с необходимото за следенето оборудване най-късно до месец юли идната година.

Новият режим за контрол върху интернет комуникацията е описан в проект за указ на министерството на съобщенията, който е съгласуван със  спецслужбите. Очаква се той да бъде одобрен от министерствата на правосъдието, финансите и икономиката.

В. „Комерсант" се позовава на писмо от  „Вимпелтелеком" - един от руските мобилни оператори и интернет доставчици, до министерството на съобщенията. В документа, с който разполага редакцията, се посочва, че изготвеният проект за указ противоречи на руската конституция, тъй като предвижда събиране и съхраняване на данни без съдебно решение.