Руските спецслужби са инсталирали скрита камера в спалнята на координаторката на движението "Отворена Русия" в Ростов на Дон - Анастасия Шевченко и в продължения на четири месеца е правила снимки, съобщи във Фейсбук нейната дъщеря Влада.

Тя коментира, че спецслужбите са следили как майка й "руши отбраната" по долно бельо.

През август 2018 г. руският съд е издал разрешение за видеонаблюдението, съобщи в социалната мрежа Телеграм адвокатът на Шевченко - Сергей Бадамшин. Според съдебното постановление, тя е била записвана в продължение на 120 дни. След това техниката тайно е била демонтирана и изнесена от дома й.

Анастасия Шевченко беше арестувана през януари миналата година. Тя беше първата обвинена по текста за сътрудничество с т. нар. "нежелателни организации".

Властите я обвиняват за участие в политически дебати и организиране на семинар за кандидат-депутати. Заради това тя е застрашена от присъда до 6 години лишаване от свобода. В момента Шевченко е под домашен арест.

През пролетта движението "Отворена Русия", основано от предприемача Михаил Ходорковски, обяви саморазпускането си заради преследванията на негови активисти.