В четвъртък украински военни заявиха, че са успели да унищожат в пристанището на град Бердянск големия руски десантен кораб "Саратов". Бердянск е окупиран от руснаците преди няколко седмици.

Друг кораб, "Орск", също е бил унищожен, а няколко други кораба са били повредени, заявяват украинските военни. Информацията обаче е противоречи, тъй като преди това имаше съобщения и за повреден още два кораба "Новочеркаск" и "Цезар Куников", и двата десантни.

Руското министерство на отбраната не коментира унищожаването и щетите по корабите.

Институтът за изследване на войната (ISW), независим базиран в САЩ мозъчен тръст, отбелязва успепшната атака на Украйна в Бердянск. Институтът отчита успех на Украйна и в Киев и Черниговска област.

Критично обаче остава положението в Мириупол, където не само стотици хиляди граждани са блокирани напълно вече трета седмица и в критична хуманитарна ситуация, но и вчера руските военни са успели да навлязат в някои части от центъра на града.

Пристанищният град е считан за ключов за руската кампания, тъй като би блокирал напълно достъпа на УКрайна до Азовско море и ще подсигури сухопътната връзка с сепаратистките Донецк и Лунанск.

ISW също така потвърждава, че руските сили продължават да обстрелват Харков и са нанесли удар по пункт за доставка на хуманитарна помощ, убивайки шестима и ранявайки 15 души.