Руската армия съсредоточава усилията си върху Северодонецк и възнамерява отново да се опита да настъпи към Славянск от север, откъм Изюм. Това заявява в ежедневната си сводка украинския генерален щаб. Отделно руснаците се опитват да запазят сегашните си линии и по-специално изграждат укрепления по пътя, водещ от север, от границата, към Изюм.

Атаката им съм село Довгенкое е била отблъсната.

Малко по на юг руснаците се опитват да окупират Александропиля, която се намира близо до отдавна контролираната от тях Попасна, но, както уверява украинският генерален щаб, са принудени да отстъпят.

В южния участък на източния фронт, близо до Донецк, се отбелязва намаляване на активността на руснаците, за разлика от северната част на фронта.

На фронта в Херсонска и Николаевска област няма активни настъпателни действия и обстрелът продължава.

Руските войски подготвят настъпление към Славянск

Руските войски подготвят настъпление към Славянск

Укрепват се и за Харковска област

Информацията на украинците се потвърждава от наблюденията на Института за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон, който в сутрешната си сводка заявява, че вчера, 22 май, руските сили са постигнали само минимални успехи в Източна Украйна. Те съобщават обаче, че руските войски са си върнали Рубижне в северната част на Харковска област. Руските сили вероятно ангажират допълнителни подкрепления, за да задържат позициите си на западния бряг на река Северски Донец, северната част на Харков - вместо да се изтеглят отвъд реката, за да я използват като отбранителна позиция - за да предотвратят по-нататъшно украинско напредване на север или на изток, което би могло да застраши руските комуникационни линии към оста Изюм.

Руското настъпление в района на Попасна показва опит да се открие нова линия на настъпление северно от Попасна, за да завърши обкръжаването на Северодонецк. Едновременно с това те се придвижват на запад към Бахмут. Малко вероятно е обаче руските сили да са в състояние да осигурят пълен ресурс за двете линии на настъпление едновременно.

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Преговорите са прекратени, тъй като диалог не е възможен

Британското разузнаване, в свой кратък коментар за развоя на войната, пише днес, че лошата тактическа подготовка на ниво части, навикът на командирите да повтарят и задълбочават грешките и недостатъчната въздушна подкрепа са довели до това, че за три месеца руската армия е понесла загуби в Украйна, "подобни" на тези от деветгодишната съветска кампания в Афганистан.

"С увеличаването на загубите в Украйна те ще стават все по-очевидни за руската общественост, а общественото недоволство от войната и готовността да се говори открито за нея може да нарасне", заявява британската разузнавателна служба, цитирана от BBC.