Преговорите между Украйна и Руската федерация са прекратени, тъй като Руската федерация не може обективно да прецени ситуацията. Това заяви съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк в интервю за Current Time, цитирано от "Укринформ".

Според него, Русия се е върнала към такава изначалната си, "не съвсем разбираема представа за света и нейната роля в света" и все още не е осъзнала, че вече 85 дни воюва срещу Украйна, а не срещу НАТО.

Това им пречи да възприемат адекватно процеса на преговори", сигурен е Подоляк.

Кулеба: Само Украйна може да определи кога свършва войната

Кулеба: Само Украйна може да определи кога свършва войната

Нямаме нужда от чужда земя, но няма да се откажем от своята, подчерта украинският външен министър

"Същото е и с човешките взаимоотношения. Ако страните не се интересуват, не виждат взаимни точки за дискусия, тогава няма да се интересуват от общуване. Същото е и в процеса на преговори. Няма какво да говорим, няма пресичащи се линии, когато страните са готови ясно и обективно, подчертавам, логично да обяснят мотивите си. Трудно е да слушаш през цялото време, когато ти казват: "Там има нацисти", каза съветникът на началника на кабинета на президента.

В същото време той подчерта, че преговорите също са незаменим инструмент по време на войната. Разбира се, каза Подоляк, има военен компонент, има дипломатически компонент, има преговорен компонент. Но преговорите са платформа, където страните, първо, адекватно оценяват себе си, и второ, адекватно оценяват хода на военните действия и освен това позицията на своята страна.

Зеленски: Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна

Зеленски: Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна

Мирните преговори между двете страни обаче са в безизходица

Припомняме, че по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната в Украйна може да бъде разрешена само чрез дипломация.

Говорейки по украинската телевизия, той предположи, че страната му може да победи на бойното поле, но нещата могат да стигнат до окончателно спиране "на масата за преговори".

Конфликтът "ще бъде кървав, ще има битки, но ще приключи окончателно само чрез дипломация", добави Зеленски.

Той посочи, че това няма да е лесно, тъй като никоя страна не е склонна да се откаже от нищо.

Подоляк каза по-рано, че преговорите са отложени.

На следващия ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини властите в Киев, че не искат да продължат преговорите за прекратяване на военните действия.

Руските информационни агенции съобщават, че последната среща се е състояла преди близо месец, на 22 април.

Подоляк: Преговорите за "Азовстал" продължават, Русия да се въздържа от коментари

Подоляк: Преговорите за "Азовстал" продължават, Русия да се въздържа от коментари

След поредната размяна на остри реплики