Михайло Подоляк, старши съветникът на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че процесът на евакуация от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол продължава и е труден.

Той призова към въздържане от коментари на ситуацията.

Изключително трудни преговори тегнат над "Азовстал"

Изключително трудни преговори тегнат над "Азовстал"

Украйна преговаря за евакуацията на 60 души тежко ранени и медици

"Процесът на евакуация продължава, труден е. Виждате изявленията на руските медии и политици - те са много агресивни. Затова нека бъдем внимателни", каза Подоляк в интервю за Радио НВ, предава Укринформ.

По думите му, в този процес има много влиятелни посредници, включително международни институции и представители на някои други държави.

В същото време, съветникът отбелязва, че ще може да се коментира по-подробно евакуацията от Азовстал "много по-късно", когато операцията приключи.

Захарова: Зеленски лъже, че Украйна стои зад евакуацията от Азовстал

Захарова: Зеленски лъже, че Украйна стои зад евакуацията от Азовстал

Украйна се е научила да лъже от американски и натовски специалисти

Припомняме, че по-рано Русия обвини президента на Украйна Володимир Зеленски в "лъжи и пропаганда". Причината е изявление, описващо предаването на бойци, защитаващи Мариупол, на руските сили като "спасителна операция", инициирана от украинската страна.

Москва заяви, че близо 1000 бойци, хванати в капан в мариуполския стоманодобив "Азовстал", са били евакуирани в райони, държани от подкрепяни от Русия бунтовници.

Захарова каза, че украинските власти твърдят, че това е хуманитарна операция, организирана от Киев, "демонстрира техните лъжи и пропаганда, основани на лъжите, които те са използвали през цялото това време". Тя също така твърди, че Украйна се е "научила да лъже" от "американски и натовски специалисти".

Русия обяви, че 989 военни са се предали от "Азовстал"

Русия обяви, че 989 военни са се предали от "Азовстал"

Сред тях имало общо 80 ранени