Русия обвини президента на Украйна Владимир Зеленски в "лъжи и пропаганда", информира Би Би Си. Причината е изявление, описващо предаването на бойци, защитаващи Мариупол, на руските сили като "спасителна операция", инициирана от украинската страна.

Москва заяви, че близо 1000 бойци, хванати в капан в мариуполския стоманодобив "Азовстал", са били евакуирани в райони, държани от подкрепяни от Русия бунтовници.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова каза за Sputnik Radio, руска държавна станция, че изявлението на Зеленски е "шедьовър, който е дошъл от перото на тези, които творят в Студио "Квартал 95" - препратка към телевизионна продуцентска компания, създадена от Зеленски. преди да стане държавен глава.

"Оставам с впечатлението, че пишат нов сериал или текст за следващото си корпоративно събитие", добавя тя, твърдейки, че Русия стои зад плана за евакуация на украинските бойци от стоманодобивния завод.

Захарова каза, че украинските власти твърдят, че това е хуманитарна операция, организирана от Киев, "демонстрира техните лъжи и пропаганда, основани на лъжите, които те са използвали през цялото това време". Тя също така твърди, че Украйна се е "научила да лъже" от "американски и натовски специалисти".

Зеленски: Украйна се нуждае от живи герои

Зеленски: Украйна се нуждае от живи герои

Започнала е евакуация на защитниците на Азовстал