Само Украйна ще определи кога и как ще приключи войната с Русия и няма да отстъпи земята си. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в "Twitter", цитиран от "Укринформ".

"Украйна и само Украйна ще определят кога и как ще приключи войната. Ние ще упражним правото си на самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН след бруталната въоръжена атака. Президентът Зеленски ясно посочи. Нямаме нужда от чужда земя, но няма да се откажем от своята", подчерта Кулеба.

Зеленски: Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна

Зеленски: Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна

Мирните преговори между двете страни обаче са в безизходица

Както се съобщава, The New York Times публикува статия, в която редакторите предполагат, че Украйна най-вероятно ще трябва да направи териториални отстъпки, за да спре войната.

В статията се посочва, че "ако конфликтът наистина доведе до реални преговори, украинските лидери ще трябва да вземат болезнени териториални решения, които ще изисква всеки компромис".

В статията се посочва още, че решителна военна победа над Русия, която би довела до възстановяване на цялата територия, завзета от 2014 г. на Украйна, "не е реалистична цел". Журналистите смятат, че "въпреки че руското планиране и бойни действия са били забележително небрежни, Руската федерация остава твърде силна и Путин е инвестирал твърде много личен престиж в инвазията, за да се оттегли".

Освен това авторите на материала заявяват, че подкрепата от американците няма да продължи безкрайно, тъй в Съединените щати са много по-притеснени от инфлацията.

Русия няма свежи сили в Украйна

Русия няма свежи сили в Украйна

Кремъл прегрупира части

Припомняме, че руските сили се съсредоточават върху окопаването и укрепването на отбранителните позиции край Харков и по протежение на южна посока в подготовка за украински контранастъпления, се посочва в анализ на Института за изследването на войната.

Негови експерти посочват, че по-голямата част от активните настъпателни операции на руската армия остават ограничени в направлението на Изюм-Донецк и особено в района на Попасна-Северодонецк. Украинският генерален щаб съобщава, че руските сили създават вторични отбранителни линии по южната ос, което показва, че руската групировка в този район може би се подготвя за голямо украинско контранастъпление и продължителен конфликт.

Възможно е руските източници да преувеличават броя на украинските защитници, които са били евакуирани от "Азовстал", за да увеличат броя на руските военнопленници, които могат да бъдат разменени за украински войници, или за да избегнат неудобството да признаят, че са били блокирани в продължила месеци обсада срещу само "стотици" украински войници.

Съобщава се, че руските войски са възстановили някои позиции, заети от украинската контраофанзива северно от град Харков.

Според руската страна, стоманодобивният завод "Азовстал" в Мариупол е "напълно освободен", след като последните украински защитници са се предали.

По данни на руското министерство на отбраната последната група защитници на Азовския полк, състояща се от 531 души, се е предала.

От руското военно министерство съобщи, че от 16 май насам 2439 "неонацисти от "Азов" и украински войници", попаднали в капана на металургичния комбинат, са "сложили оръжие и са се предали".