Войната в Украйна, която трябваше да продължи няколко дни и да завърши със свалянето на правителството на Володимир Зеленски, продължава вече 16-и месец. Получила оръжия от страните от НАТО, ВСУ се е подготвила да си върне близо 20% от окупираната територия на страната. Войната се разпространи в Русия: обстрел и боеве в Белгородска област, ракетни и безпилотни удари по цели в граничните райони, набези на дронове над Москва.

Много членове на руския политически и бизнес елит не харесват случващото се. Те са уморени от войната и искат тя да приключи, но се съмняват, че Владимир Путин ще се съгласи, заявиха за Bloomberg седем души, запознати със случващото се в този елит, при условие за анонимност. Никой обаче не е готов да предложи на Путин да спре войната, въпреки че тя е подкопала безрезервната им вяра в неговите лидерски качества, казват четирима от събеседниците на агенцията.

Дори много от тези, които все още искат Украйна да бъде победена, виждат в замразяването на конфликта най-добрия изход. Това би наложило преговори по-късно тази година, които биха позволили на Путин да обяви пирова победа, като запази някои от завзетите територии за Русия, заявиха двама източници на "Блумбърг".

Националистът Константин Малофеев, основател на телевизия "Царьград" и един от основните финансисти на операциите на така наречения "Руски свят", настоява, че "Украйна трябва да престане да съществува". Но той признава, без да крие, че много хора от управляващия елит, включително "огромен брой" бизнесмени, биха подкрепили предложението за прекратяване на огъня, направено от Китай. "Те казват, че подкрепят специална военна операция, но всъщност са против нея", казва Малофеев пред "Блумбърг".

Китайският мирен план не призовава за изтегляне на руските войски от Украйна преди началото на мирните преговори. По тази причина той беше отхвърлен в Киев и на Запад.

Някои политици и пропагандатори напоследък започнаха да "отстъпват". Главният редактор на Russia Today Маргарита Симонян, която през февруари 2022 г. заяви, че Русия ще победи Украйна "за два дни", а през март 2023 г. съобщи, че "времето за полет до столицата" на страната, която ще реши да арестува Путин по заповед на Международния наказателен съд, е "осем минути", предложи тази седмица конфликтът да приключи.

"Колко прекрасно би било да спрем кръвопролитията още сега", заяви Симонян. - Да останем там, където всички стоят. Да го замразят. А след това да проведе референдуми, точно както предложи Индонезия.

През уикенда индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто призова за незабавно прекратяване на огъня, изтегляне на войските на 15 км от сегашните позиции, за да се създаде демилитаризирана зона, и провеждане на референдуми с посредничеството на ООН за "спорните територии". - The Moscow Times.

Путин за язовира - варварство, светът за Путин - лицемер

Путин за язовира - варварство, светът за Путин - лицемер

Путин: Властите в Киев правят опасен залог за ескалация на военните действия

Референдуми за всички спорни територии и там, където хората искат, с когото искат да останат, тази територия да остане. Това е справедливо, това е добре, нали? Нужни ли са ни територии, които не искат да живеят с нас? Не съм сигурен в това и по някаква причина ми се струва, че и президентът няма нужда от тях".

Това изказване провокира вълна от омраза към Симонян в z-каналите. Техните автори приеха думите ѝ като "проверка", подхвърляне от страна на президентската администрация, за да разбере настроенията в обществото и евентуално да го подготви за "смяна на концепцията". Военните кореспонденти и поддръжниците на войната нарекоха думите на Симонян подготовка за "позорно споразумение", "предателство на националните интереси", "нов Хасавюрт и Минск".

Малко по-рано Константин Затулин, първи заместник-председател на комисията на Думата по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците и член на "Единна Русия", призна, че Русия не е постигнала нито една от целите, които Путин си е поставил за инвазията. Денацификация, демилитаризация и неутралитет на Украйна, защита на жителите на Донецката и Луганската народна република, изброи депутатът - "нито една точка" не е дала резултат.

"Нещо повече, някои от тях са престанали да имат смисъл", призна Затулин, а Украйна "ще продължи да съществува при Зеленски или неговите наследници".

Но елитите предпочитат да навеждат глава и да се занимават с ежедневната си работа, уверени, че не могат да повлияят на хода на събитията, заявиха пред "Блумбърг" информирани. Путин не проявява желание да спре войната.

"Официалните лица се адаптират към ситуацията, но никой не вижда светлина в края на тунела", казва пред агенцията Александра Прокопенко, която преди войната е работила като съветник в Банката на Русия. - Най-доброто, на което се надяват, е Русия да загуби без унижения.

Фалшиво "обръщение на Путин" обяви обща мобилизация и призова за евакуация на три руски области

Фалшиво "обръщение на Путин" обяви обща мобилизация и призова за евакуация на три руски области

Кремъл нарече информацията "хакерска атака"

Всяка атака, всеки нов удар на украинските сили по руска територия подкопава мита за непобедимостта на Путин и превъзходството на Русия, казва Татяна Станоева, ръководител на R.Politik и старши сътрудник в Центъра за руски и евразийски изследвания "Карнеги" в Берлин. Налице е "постепенна вътрешна ерозия в обществените нагласи към войната и елитите", цитира я The Wall Street Journal. Украинските нападения на руска територия "подкопават режима и най-вече системата на властта", казва Становая.