Генерал-полковник Андрей Новиков, ръководител на антитерористичния център на страните от ОНД, обяви, че руският език се е превърнал, заедно с арабския и английския, като основен език за разпространението на пропагандата на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), съобщават руски медии.

„Според експерти руският език се превръща, заедно с арабския и английския, в основен език на пропагандата на ДАЕШ”, обявил ген. Новиков на заседание на антитерористичния център.

Това отразява намерението на джихадистката групировка за привличане на рускоезичните доброволци от Русия и региона на Централна Азия, добавил Новиков, както и обстоятелството, че тези държави са сред целите на ДАЕШ.

Новиков също така призовал да бъде затегнат контролът върху миграцията и да бъде засилено международното сътрудничество, тъй като много новобранци на ДАЕШ напускали Сирия в резултат на руските бомбардировки в раздираната от война страна, и се завръщат у дома, включително в страните от ОНД.  

Генералът уточнил, че общият брой на гражданите от страните от ОНД, които са издирвани за престъпления, свързани с тероризъм, включително сътрудничество на терористични организации, в момента възлизат на 4 262 души.